събота, 27 април 2024 г.

Йордан Лечков: Бербатов се ползва с подкрепата на държавата

Преди седмица Димитър Бербатов, Стилян Петров и Мартин Петров за пореден път хвърлиха обвинения към ръководството на БФС за начина, по който се управлява този спорт у нас. Те поискаха прокуратурата да се намеси и да провери сигналите за заплахи, които президентът на централата Боби Михайлов е отправял към клубовете, които са подкрепили подписката за извънреден конгрес. В интервю за вестник „Галерия“ вицепрезидентът на БФС Йордан Лечков казва, че Бербатов се ползва с подкрепата на държавни и общински органи, за да свали от поста Боби Михайлов и да оглави футболния съюз.

Интервю на Добри Кожухаров

  • Г-н Лечков, какво се случва в българския футбол? Боби Михайлов изненадващо оттегли оставката си, Бербатов иска извънреден конгрес, говори се за заплахи от страна на БФС към клубовете…
  • Нищо изненадващо няма. Димитър Бербатов си търси поле за изява и е решил, че БФС е най-доброто място за това. Аз съм повече от 20 години в управлението на футбола и знам едно – трябва да се спазват правилата. Дали са добри или лоши тези правила, е отделен въпрос. Но трябва да се спазват. Има си ред, по който трябва да се върви. Кандидатираш се на конгрес, ако те изберат, започваш да управляваш. Толкова е просто.
  • Едно от обвиненията към сегашното ръководство на БФС е състоянието на базите и стадионите. Всички държави около нас имат модерни стадиони, ние не. Как да си обясним това?
  • Вижте, нека да погледнем какво се случва в Европа. Нали сме част от Европейския съюз? Навсякъде, абсолютно навсякъде държавата се занимава със строителството и ремонта на стадионите. Дори в Северна Македония вече имат модерен национален стадион. Но това е проблем на държавата, а не на футболния съюз. Разбирам и се съгласявам, че това ръководство на БФС има своите грешки, своите кривици. Но точно за базите не можем да бъдем обвинявани. Изобщо, в това отношение се вихри див популизъм от страна на Митко Бербатов.

    Димитър Бербатов
  • На няколко пъти споменавате държавата. Какви бяха отношенията между БФС и нея през 16-те години ваше управление и защо в последно време те така се изостриха? Само да напомня, че правителството и бившият спортен министър поискаха оставката на Боби Михайлов след онзи скандален мач с Англия…
  • Като цяло отношенията ни бяха добри, но до една граница. След нея никой не ни обръщаше внимание. Дори и сега вижте какво се случва. Някъде да сте чули партиите да говорят за физическо възпитание и спорт, за бази и стадиони, за спорт в училищата? Два пъти имаше избори, аз не чух нито дума. През 2019 година властите поискаха оставката на Михайлов абсолютно неправилно. Нямам представа защо го направиха, но е факт, че онази агитка, която предизвика расисткия скандал, след това се появи на протестите. Сами си направете изводите. Личното ми мнение е, че някой горе е решил, че ние вече достатъчно сме управлявали футбола и трябва да бъдем сменени с нови лица. Мачът с Англия бе само повод да започне атаката срещу ръководството на БФС. Но това е по-малката беда. По-голямата е, че държавата няма никакво отношение към спорта от много години. Той е напълно занемарен в училищата, на улицата, днешните младежи няма от кого да се учат и на кого да приличат. Те нямат идоли, които да следват. Футболът е просто част от рухването на спорта като цяло, както и на другите системи. Посочете една област, в която България да е постигнала напредък, за да може и футболът да дръпне напред. Няма такава!
  • Добре, но защо БФС не предприе никаква инициатива през тези години да се промени отношението на държавата, да се задействат чиновниците и да променят нещата?
  • Ако следите моите изяви, ще видите, че аз от пет години призовавам да се промени закона за спорта в частта му за финансиране на клубовете. Нищо не последва. Преди известно време аз и Красимир Балъков предложихме на правителството една програма за промяна на финансирането на футбола. Накратко казано, част от данъците да се вкарват в клубовете. Ако тази програма бе заработила, отборите щяха да получават по 20 милиона лева на година. Сега повечето от тях се мъчат – има отбори, където не са получавали по пет-шест месеца заплати. Разберете, без държавата футболът ще умре. Без значение кой го управлява. Иначе, живеем в свободна държава, всеки може да се кандидатира за президент на БФС, включително и аз. Шегувам се, няма да го направя.
  • Обвиняват ви, че оказвате натиск върху отборите, подкрепили подписката за свикване на извънреден конгрес. Така ли е наистина?
  • Ще ви припомня, че преди 3, 5 години, когато Любо Пенев се кандидатира за шеф на БФС, той говореше същите неща. И той също пусна сигнали до прокуратурата. Там не им обръщаха внимание до момента, в който политиците не ни поискаха оставките. След това вече разследващите започнаха работа по тях и нас проверяваха точно след мача с Англия. Може да е съвпадение, но може и да не е. Разбира се, нищо не се потвърди. Понеже Бербатов много говори за морал, да го попитам нещо. Какво морално има в това да обикаля сега цяла България и да се среща с клубовете в сградите на съответните кметства. Имаме вече сигнали, че общинарите заплашват клубовете, че няма да получат дърва за зимата, ако не подпишат искането за извънреден конгрес. Представяте ли си какво ниско ниво сме стигнали? Но това ясно показва, бе Бербатов се ползва с протекциите на държавата и част от общините, за да спечели президентския пост в БФС.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html