неделя, 5 май 2024 г.

Ивет Горанова започна подготовка за световното

Олимпийската ни шампионка по карате Ивет Горанова направи първа тренировка след спечелването на отличието в Токио. Тя ще съчетае почивката в Албена с участие в лагер в Кранево. Днес златното ни момиче влезе в залата, в която се провежда национален лагер сбор с над 400 състезатели от цялата страна. Кампът е организиран от Българската национална федерация по карате и карате клуб „Самурай“ (Добрич), начело със сенсей Димитър Христов, който е президент и треньор.

„Днес за първи път влизам в залата. Оставих си 20 дни, за да възстановя и да презаредя напълно. Дойдох тук заради децата от цялата страна, които участват в кампа, защото знам, че те искат да ме видят, вдъхновени са от успеха и да им дам малко от моята мотивация и вяра. Да разберат, че щом аз мога, то и те могат да постигнат големи успехи. Надявам се след няколко години да има още по-големи шампиони от мен“, сподели Ивет пред Bgtourism.bg.

„Хората казват, че е тежка царската корона. Златният медал от такъв престижен форум задължава. Сега според мен ще бъде по-трудно, защото олимпийската титла ме поставя в центъра на вниманието на всяко едно състезание, което ще предстои. Всички ще очакват от мен златен медал. Надявам се да оправдавам очакванията и доверието – на всяко състезание да съм първа, но не сме роботи. Ние също сме хора и се случва човек понякога да няма ден“, споделя Ивет.

Главната цел за нея остава развитието в каратето. „Сега ще се развивам като състезател, а един ден защо не и като треньор. Подготовка ми ще бъде насочена основно към световното първенство по карате в Дубай през ноември“, добави националката ни. В Париж през 2024 каратето няма да е в олимпийската програма и тя няма да може да защитава титлата си, но се надява именно във Франция да бъде преосмислено решението и този спорт да бъде върнат. Тя е категорична, че ще бъде готова да участва на Олимпиадата през 2028 г., ако каратето е в програмата.

„Жените до 31-32 години могат да са във върхова спортна форма в нашия спорт. Надявам се след Игрите в Париж каратето, което показа, че е изключително интересен и динамичен спорт, да се завърне там, където е мястото му – в олимпийското семейство!“, добави Горанова.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html