вторник, 30 април 2024 г.

Защо шефът на ЦРУ се срещна в Кабул с лидера на талибаните?

Ръководителят на ЦРУ проведе тайна среща в Кабул с фактическия лидер на талибаните Абдул Гани Барадар. Въпреки че темата на разговорите не се разкрива, според експерти става дума за опит на страните от НАТО да увеличат срока за евакуация на военни и цивилни от Афганистан, пише Джон Хъдзън във в. Washington Post.

Това бяха преговорите на най-високо ниво между талибаните и администрацията на Байдън след овладяването на афганистанската столица, съобщиха американски представители, пожелали анонимност заради особената деликатност на тези контакти. Президентът Байдън изпрати своя висш разузнавач, ветеран от външната служба и най-изявения дипломат в кабинета си в отчаян опит да евакуира хората от международното летище в Кабул. Байдън нарече операцията „един от най-големите и сложни въздушни превози в историята“. ЦРУ отказа да коментира срещата с талибаните, но по време на дискусиите страните най-вероятно са обсъдили времето за приключване на евакуацията на американските граждани и афганистанските съюзници от американската армия.
Някои съюзници настояват администрацията на Байдън да остави американските войски в Афганистан и след обявената дата за изтегляне (31 август), за да помогне за евакуацията на десетки хиляди американски и западни граждани, както и афганистанските съюзници, които отчаяно се опитват да напуснат страната, управлявана от талибаните. Великобритания, Франция и други американски съюзници казват, че се нуждаят от повече време, за да евакуират своя персонал, но говорител на талибаните предупреди САЩ, че те ще „преминат червената линия“, ако оставят войските след 31 август, и че това ще доведе до неуточнени „последици“.

В тази среща с директора на ЦРУ има тънка ирония – Барадар беше арестуван от разузнавателната агенция в съвместна операция с Пакистан преди 11 години и прекара в затвора осем години. Но талибанският лидер е познат на западните страни. Излизайки от затвора през 2018 г., той оглави делегация на талибаните в преговори със САЩ в Катар, които доведоха до споразумение с администрацията на Тръмп за изтегляне на американските войски. През ноември 2020 г. той беше сниман с държавния секретар на САЩ Майк Помпео на фона на столове със златни облицовки. Като близък приятел на основателя и върховен лидер на талибаните Мохамед Умар, за Барадар се смята, че има голямо влияние сред обикновените членове на движението. Той воюва срещу съветските войски по време на окупацията на Афганистан, а в края на 90-те години, когато талибаните управляваха страната, Барадар беше губернатор на няколко провинции. Когато талибаните овладяха Афганистан, той говореше с примирителен тон, заявявайки, че неговото движение се ангажира със създаването на „ислямска система, в която хората в страната могат да участват без никаква дискриминация и да живеят в хармония и в атмосфера на братство“. Изявленията му обаче идват на фона на съобщения как талибаните затварят училища за момичета, изземват имущество и нападат цивилни в някои части на страната.
Бърнс, с когото Барадар се срещна в понеделник, е един от най-успешните американски дипломати. В миналото той е бил заместник държавен секретар, а също и посланик на САЩ в Русия. През април Бърнс направи неофициално пътуване до Афганистан. Тогава започват да нарастват съмненията относно способността на подкрепяното от САЩ афганистанското правителство да отблъсне настъплението на талибаните след изтеглянето на американските войски. Бърнс оглавява отдела, обучаващ елитните афганистански специални части. Те бяха смятани за мощна сила в Афганистан, но специалните сили участваха и в убийствата на хора без съд и присъда и в нарушения на правата на човека. В показанията си в Конгреса тази година Бърнс каза, че нито „Ислямска държава“, нито Ал-Кайда имат капацитет да извършват терористични атаки на територията на САЩ. Той обаче добави: „Когато дойде времето за изтегляне на американската армия, правителството на САЩ ще има много по-малка способност да събира информация за заплахите и да им противодейства. Това е просто факт.“
В понеделник, преди секретната среща да стане известна, говорителят на Държавния департамент Нед Прайс беше попитан защо висшите американски служители не поддържат контакт с Барадар, въпреки че ситуацията в Афганистан е много трудна и залогът е голям. „Нашите дискусии с талибаните са от оперативен, тактически характер“, отговори Прайс. „Ние се фокусираме върху незабавни операции и непосредствени цели … – това, което се случва на летището … Това е, върху което се фокусираме в момента.“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html