понеделник, 29 април 2024 г.

Грандамата на българската живопис Мария Столарова се завръща в ХГ Димитровград

Снимка: Художествена Галерия „Петко Чурчулиев” Димитровград

На 30-и август 2021 г. от 17:30 в Зала №1 на Художествена Галерия „Петко Чурчулиев” Димитровград ще бъде открита изложбата „Индустриален пейзаж“, посветена на известната българска художничка Мария Столарова.

Мария Столарова е родена на 1 октомври 1925 във Варна. Завършва „Живопис“ в Художествената академия през 1949 г. в класа на проф. Дечко Узунов. След дипломирането си работи като художествен редактор във вестник „Септемврийче“ и издателство „Народна просвета“. От 1962 до 1964 работи към Творческия фонд на СБХ като ръководител на ателие „Бижутерия“. Била е член и на Управителния съвет на СБХ. Има над 30 самостоятелни изложби и десетки участия в изложби в чужбина – Лондон, Берлин, Рим, Будапеща, Прага и др. Една от създателите на индустриалния пейзаж в България, известна дизайнерка на бижута, шампионка по фигурно пързаляне, виртуозна танцьорка, душата на артистичната бохема на София – всичко това е художничката Мария Столарова и не случайно я наричат гранддамата на българската живопис.


Мария Столарова е сред първите творци у нас, които се насочват към индустриалния пейзаж. Тя обикаля заводите в Димитровград, Стара Загора, Раднево, Марица-изток, водейки със себе си и сина си. Първата си самостоятелна изложба открива именно в Димитровград, в далечната 1962 година (годината на създаването на галерията). Нейните творби, впечатляват с простота и монолитност, улавят естетиката на индустриалните форми с тяхната лаконичност, рационална логика и мащабност.

Доста противоречиви са обаче критиците, когато трябва да говорят за нейното изкуство. Въпреки, че пресъздава духа на времето с мащабното строителство и индустриализацията, нейните пейзажи са обезлюдени, внушават отчуждение и усещане за самота, което не се вписва в представите на жизнеутвърждаващия соцреализъм. Студената естетика на нейните индустриални пейзажи, в които отсъстват човешки фигури, тревожи и днес, точно както по времето, когато са създавани. В тях няма никакъв пропаганден ентусиазъм, характерен за изкуството през социализма. Строги, дистанцирани, затворени в някакво безвремие, самодостатъчни, тези пейзажи са свидетелство за много особен поглед и възприемане на реалността.

Петър Незнакомов, писател хуморист  дава на шега много точно определение за нейното изкуство„…това е заводски сюрреализъм…” …защото ако кажем че е социалистически сюрреализъм ще ни затворят заради гавра с властта.“

Мария Столарова рисува също и в жанровете портрет и натюрморт. В портретите си художничката търси вътрешното състояние на модела, което умело комбинира с физическата прилика. Натюрмортите й се отличават с изчистена композиция и рисунка, богата цветова гама, стилизация и свидетелстват за нейния вроден усет към красивото и естетиката. През 2020 г. се навършиха 95 г. от рождението на авторката.

Изложбата се осъществява съвместно със семейството на Мария Столарова и е част от събитията в програмата по повод празника на Димитровград.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html