неделя, 5 май 2024 г.

„Морските“ ли носят повече нови случаи на ковид?

д-р Гергана Николова, кадър БНТ

Хората, които са посетили българското черноморско крайбрежие това лято и са се смесили там с чуждестранни туристи се заразяват с COVID-19 и след това го „връщат“ обратно вътре в страната. Те обаче са единствените носители на вируса, така че за момента такава зависимост не може да се каже, че съществува. Това съобщи пред БНТ общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова, която е и член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз.

Според нея по-обезпокоителното е, че все повече са положителните резултати. Мерките не се спазват. Слагането на маски е пожелателно. Имаме шега, че българинът ще посрещне четвъртата ковид вълна с маска, която е купил за първата, сподели Николова.

Тя отправи призив към учителите да се ваксинират. Тази вълна е на пациентите, които не са ваксинирани, обяви лекарката.

От 1 юли не получаваме 1000 лв., а 250, така се реши с методиката, която се внесе. Ние настояваме за ред и правила, които да се спазват. Яснота – какво и как ще се прави с лечението на хора, поставени под домашно наблюдение, каза д-р Николова по повод средствата, които медицинските лица на първа линия получават като бонус за борбата с коронавируса.

Коментира, че няма европейска държава, в която личните лекари да извършват домашни посещения при болни с ковид. По думите ѝ няма необходимите условия това да стане факт.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html