петък, 3 май 2024 г.

Кьовеши не уважи жалбите на Хаджигенов срещу Вероника Трифонова

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши демонстративно не обърна внимание на жалбите на Николай Хаджигенов и Атанас Чобанов срещу прокурор Вероника Трифонова. За това информира самият Чобанов в публикация в профила си във Фейсбук.

При изслушването си в Народното събрание миналата седмица служебно назначеният вътрешен министър Бойко Рашков арогантно се нахвърли върху български делегиран прокурор в Европейската прокуратура.

Рашков направи внушението, че Вероника Трифонова била одобрена от Колежа на европейските прокурори в Люксембург, защото била прекратила производството за полицейско насилие над протестиращи.

Трифонова незабавно реагира и опроверга невярната манипулация на Рашков. Така се разбра, че самите пострадали са отказали да подадат сигнал срещу полицаите. Причината е адвокатът им Николай Хаджигенов, който ги  ги посъветвал да не съдействат на разследването.

За да излезе от ситуация, Хаджигенов обяви, че щял да сезира лично Лаура Кьовеши за решението на прокурор Трифонова. А Атанас Чобанов питал пресслужбата на Европейската прокуратура, защото според него българският магистрат бил извършил престъпление срещу правосъдието.

Отговорът на европрокуратурата не закъснял – оттам изобщо не се трогнали на поредните пасквили по адрес на български държавни обвинители, фабрикувани от Хаджигенов и Чобанов. От институцията в Люксембург отказали да коментират фалшивите манипулации на протестъра-депутат Хаджигенов и псевдо журналиста Чобанов.

Действията на Хаджигенов и Чобанов разкриват за пореден път механизма за фабрикуване на пасквили, както и свързаността между определени партии и сайтове за фалшиви новини. Този път обаче дуото Хаджигенов-Чобанов бе попарено, при това от институцията на Кьовеши, която толкова упорито промотираха.

Двамата явно са забравили какво каза първият европейски главен прокурор при нейната визита в България преди два месеца. „Ще обявя публично всеки опит за натиск над европейски прокурор“, каза тогава Лаура Кьовеши.

За ужас на Хаджигенов и Чобанов в София европейският главен прокурор не се срещна с уличните метежници, а проведе конструктивни работни срещи с обвинител №1 Иван Гешев и Прокурорската колегия на ВСС.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html