петък, 3 май 2024 г.

Човек на Радев видя шизофрения у хората на Слави

Александър Маринов, кадър бТВ Архив

Странно раздвояване има в поведението на партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“. Обявяват подкрепа за втори мандат на президента Румен Радев и в същото време атакуват министри от назначения от него служебен кабинет. „Няма никаква политическа логика в това“, заяви в интервю за БНР Александър Маринов, председател на Съвета за стратегическо развитие към държавния глава.

Въпросът с канадското гражданство на министър Кирил Петков трябва да бъде решен от Конституционния съд, но в казуса има и политическа страна. „Този казус се повдигна с определени цели, които е ясно, че не са дружелюбни към служебното правителство и най-вече към президента. Картината е ясна. Що се отнася до подкрепата към министър Петков и към служебния кабинет, тя се обуславя от начина, по който си вършат работата“, обясни Маринов.

Според него идеята за издигането на служебния кабинет като редовно правителство е хипотетично добра, но трудно осъществима.

Александър Маринов коментира драмата около евентуално съставяне на кабинет с третия мандат. „Възможността за правителство с третия мандат е по-скоро теоретична. Би могло да стане практически при две възможности – „Има такъв народ“ да преразгледа досегашната си позиция, за което няма симптоми. Втората е да се постигне избиране на правителство чрез въздействие върху кворума, но това е слаб политически вариант. След всичко, което се случи през последните седмици много по-голяма е вероятността да се отиде на нови избори“, смята Маринов.

По думите му въпросът е не просто на кого ще бъде връчен третият проучвателен мандат, а дали останалите ще се споразумеят за някакво практическо действие с изгледи за успех, защото иначе жестът ще е със символно значение. „Бих посъветвал президента Румен Радев да проведе още веднъж разговори с потенциалните участници в един възможен кабинет преди да връчи мандата“, каза стратегът.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html