петък, 26 април 2024 г.

Скандал: Заплашвали са съдии по гимнастика в Токио

Някои от съдиите, които са били част от журито на турнира по художествена гимнастика на олимпиадата в Токио, са били заплашвани след надпреварата. Това разкри в официално становище Техническият комитет на Световната федерация по гимнастика (ФИГ). Въпреки че от ФИГ не посочват откъде са дошли заплахите, най-вероятно това касае скандала, предизвикан от страна на Русия. Причината е, че нито в индивидуалното, нито при ансамблите, Сборная успя да спечели така очаквания златен медал. Главният треньор на националния отбор на Русия Ирина Винер излезе с много остри критики и обвинения, след като нейните възпитанички останаха без олимпийска титла от Токио. Тя дори заяви, че е имало заговор хегемонията на нейния тим да бъде прекъсната в Япония.

Ето и становището на Техническия комитет на ФИГ:

„Техническият комитет на ФИГ по художествена гимнастика извърши задълбочен преглед след състезанието на всички компоненти за оценка, във всяка една фаза на състезанията по художествена гимнастика на Олимпийските игри в Токио 2020. Следвайки този процес, можем да потвърдим, че не са установени пристрастия или нередности в журито. Следователно Техническият комитет по художествена гимнастика потвърждава, че класирането и резултатите от Олимпийските игри в Токио 2020 по художествена гимнастика както за индивидуалното, така и при ансамблите са честни и безпристрастни. ФИГ установи строги критерии за обективен подбор на най-квалифицираните и безпристрастни съдии за олимпийските игри и ние сме доволни от тяхната работа. Ние бяхме ужасени да научим, че няколко съдии по художествена гимнастика са получили много заплахи и обиди след олимпийските надпревари. Тези опити за дестабилизиране на съдиите са напълно неприемливи. ФИГ иска ясно да заяви, че тези съдии имат нашата пълна подкрепа и могат да бъдат похвалени за работата си“.
Припомняме, че българският ансамбъл изпревари Русия за златното отличие на Игрите, а в индивидуалното златото отиде при представителката на Израел Линой Ашрам.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html