понеделник, 29 април 2024 г.

Св. Иван Рилски ни завещал да мислим заедно и да не началстваме

Православната ни църква отбелязва днес, 18 август, Успение на свети Иван (Йоан) Рилски. Този български светец е основател на съществуващия над 1000 години Рилски манастир. Извършил е и много чудеса.

Роден около 876 година в село Скрино в Осоговската планина, той живял е по времето на четирима владетели – княз Борис и сина му Владимир, на цар Симеон и на сина му Петър – време на широко разпространение на християнството в пределите на България.

Като юноша Иван копнеел да се посвети в служба на Бога и постъпил в манастир. След като приел монашеството, напуснал манастира и се скитал на много места. Установил се в Рила и основал Рилския манастир. В края на живота си светецът се отдал на уединение и молитва. Той умира през 946 година и е погребан в малката манастирска църква на Рилската обител.

Около 980 година мощите на Св. Иван Рилски са открити и пренесени в София, а той е канонизиран. През 1183 година унгарският крал Бела Трети отвоюва Средец от византийците и отнася мощите на българския светец в Унгария, откъдето са върнати след четири години. След освобождението на България от византийско робство цар Асен ги пренася през 1195 г. в столицата Търново.

В края на земния си път Св. Иван Рилски оставил завет към последователите си, в който напътства:

„Най-вече се пазете от змията на сребролюбието, защото сребролюбието е корен на всички злини. Вие се старайте да живеете единодушно и единомислено… Не търсете да седите на челните места и да началствате… Ако ли пък се намери някой измежду вас, който да сее плевели, раздори и други съблазни, такъв веднага изведете изсред вашето събрание… В ръцете ви всякога да има работа“.

Св. Иван Рилски Чудотворец е почитан като общобългарски светец, но славата му се разнася в Русия и на целия Балкански полуостров.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html