понеделник, 29 април 2024 г.

Президентът на Афганистан отмъкнал хеликоптер тъпкан с долари

Ашраф Гани, сн. Ройтерс

Бягайки от Афганистан президентът Ашраф Гани е завлякъл със себе си близо 170 млн. долара от хазната, заяви посланикът на страната в Таджикистан Мухамад Зохир Агбар на пресконференция в Душанбе, съобщи РИА „Новости“, цитирана от Дир.бг. По думите му стореното от Гани е „предателство към държавата и нацията“.

Министърът на отбраната на Афганистан Бисмилла Хан Мохамади пък призова в своя Туитър профил Интерпол да арестува Гани за предателство към родината. „Търгуващите с родината си и предателите трябва да бъдат арестувани и наказвани“, написа Мохама, добавил към туита си хаштаг „Интерпол, арестувайте Гани“.

От два дни известно, че при дезертирането си от Кабул 72-годишният държавен глава е отмъкнал със себе си голяма сума пари, толкова много, че с банкнотите били натъпкани четири леки коли. Част от парите не се побрали на борда на хеликоптера и останали на летището. Това е разказал пред РИА Новости източник в посолството на Руската федерация в Кабул.

„Що се отнася до рухването на режима, то най-красноречиво го характеризира начинът, по който Гани избяга от Афганистан: с четири коли, натъпкани с пари, друга част от парите са се опитали да натъпчат във вертолета, но не всичко се е побрало. И част от парите са останали да лежат на площадката за излитане“, коментира прессекретарят на дипломатическата мисия Никита Ищенко, цитиран от медията.

Завлечените държавни средства станаха причина и от посолството на Афганистан в Таджикистан да призоват Интерпол да се включи в издирването на дезертиралия президент и да го арестува за присвояване на държавни средства, съобщи днес телевизия „TOLOnews“, цитирана от ТАСС.

Дипломатическото представителство е отправило аналогичния искания за задържане на бившия съветник за националната сигурност Хамдула Мохиб и на бившия началник на президентската администрация Фазли Махмуд Фазли. Според посолството това ще помогне за връщане на откраднати средства в Афганистан.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html