понеделник, 29 април 2024 г.

Лекари зоват учебната година да започне дистанционно

Характерно за завладелия цяла България в момента вариант Делта на коронавируса е, че засяга децата. Затова, а и поради очаквания пик на четвъртата вълна на ковид, учебната година трябва да започне дистанционно, смятат медици.

„В България миналата година нямаше първа вълна през март, защото грипната ваканция на учениците съвпадна с коронавируса. Това ни спаси”, съобщи пред Нова телевизия председателят на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов.

„В Съединените щати например 2,4% от хоспитализациите са на деца, което е тревожно“, смята Миндов.

Той коментира идеята за безплатните лекарства за лечение на по-леките случаи на коронавирус. „Става въпрос да се сложи ред в този хаос, който беше в извънболничното лечение. По-скоро е една домашна грижа – структурирана в един алгоритъм, в една амбулаторна процедура, включваща много неща”, допълни лекарят.

Според д-р Миндов една от основните причини за претоварването на болниците е била липсата на алгоритъм или процедура, по която лекарите да работят. „Сега разполагаме само с един безплатен PCR тест, който можем да дадем на пациента. Нямахме диагностиката. Един пакет с изследвания – рентгенови и кръвни, са изключително важни за прогностичния процес”, уточни лекарят.

Според д-р Миндов вече е късно за мерки. „Те бяха две – ограничаване на контактите и ваксиниране. Българинът отказа да прави и двете неща. Сега ще се готвим за болнично и извънболнично лечение”, каза председателят на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари.

На територията на Столична община вече тече подготовка на софийските болници, за да успеят да посрещнат новата вълна на коронавируса, съобщи пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев. Според него най-важното остава хората да се ваксинират сега, докато случаите на COVID-19 все пак са по-малко.

„През последните дни има една тенденция за слабо увеличение на желаещите да се ваксинират. Надявам се доста хора да узреят и да се ваксинират“, каза Кантарджиев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html