петък, 3 май 2024 г.

Рашков повтори пред депутатите информация от медиите за „случая под колоните“

 

„Не е случайно, че протестиращите са влачени зад колоната. Тук има задколоние. Там са разчитали, че тази камера, дори да работи, няма кой да подаде тази информация. Тази камера е заснела какво се случва зад колоната. Този запис се е съхранявал в НСО и на 17 юли – седмица след инцидента е изискан от СДВР и е получен от НСО. Тоест, всичко е било известно още тогава. Някой бил крил тези материали, някой – намеква се, че някой като мен ги е крил една година. Това обясни вътрешният министър Бойко Рашков по време на изслушването в парламента по повод полицейското насилие от миналата година.

Цялата му информация бе от медиите, излязла още в петък.

„Насилие действително е било употребено и то непропорционално. Поведението на полицаите граничи с престъпление. Такова нечовешко отношение към едни млади хора възмущава всички“, категоричен е министърът.  „На кадрите се вижда, че полицаите като брой надвишават тези, които лежат долу“.

Рашков обясни информация, че един от лежащите е загубил съзнание. „Състояние, временно опасно за живота, квалифицирано като средна телесна повреда. Ако това е вярно, къде е административното наказание”, попита той.

При проверката в СДВР са разпознати четирима от полицаите. Двама са наказани с лишаване от право на повишаване за период от една и две години. Останалите двама – с порицание, потвърди и вътрешният министър. Единият от тях в началото на годината е преминал на работа в Бюрото по защита при главния прокурор, допълни Бойко Рашков.

„До този момент няма данни нито един от полицаите-биячи да е привлечен към наказателна отговорност“, допълни той. „Изведнъж, след като тези кадри се появиха публично, българската прокуратура се самосезира“, посочи Рашков. По думите му, преписките по случая са предадени на дирекция „Вътрешна сигурност“.

„Тя е извършила проверка и е изпратила данните на районната прокуратура. В тях е бил и диска с тези кадри. Въпросът е какво е направила тогава прокуратурата. Колегите направиха проверка и установиха, че преписката е прекратена. Няма данни изобщо да е образувано наказателно производство“, каза още Бойко Рашков. „Прокурорът, който е направил това, вече е делегиран член на европейската прокуратура. Освен това е благодарила на „Вътрешна сигурност“ за добре свършената работа“, допълни той.

По думите му, вместо срещу полицаите има образувано дело срещу един от пострадалите, което все още не е приключило.

„Вчера съм дал заповед за формиране на група за проверка, в която влизат представители на различни дирекции, за да можем да установим всички участници в това позорно действие и да преосмислим наложените наказания, защото тежестта на извършеното не е съобразена с онова, което предвижда Закона на МВР във връзка с дисциплинарните наказания“, информира Рашков.

В пленарната зала са и част от протестиращите, към които е проявено насилие – Евгени Марчев, Жоро Георгиев и Цветелина Цветкова. Депутатите аплодираха младежите на крака

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html