вторник, 30 април 2024 г.

Бербатов сезира прокуратурата заради натиск към футболните клубове

Настоящото ръководство на Българския футболен съюз опитва да избегне провеждането на извънреден конгрес, обяви Димитър Бербатов, който е кандидат за президент. Бившият нападател говори заедно със съотборниците си Мартин Петров и Стилиян Петров, които са в екипа му.

„По устав сме събрали подписка от една трета от клубовете, входирана е в БФС и тече двуседмичен срок. След него БФС трябва да свика извънреден конгрес, срокът изтича на 19 август. Помните добре какво се случи, когато опитахме да внесем подписката, БФС беше затворен заради дезинфекция. Но живеем в модерни времена и тя е входирана електронно“, каза Бербатов пред bTV и добави: „Информирали сме и УЕФА, те знаят за случващото се, ако срокът не бъде спазен, съдът ще ги задължи да има конгрес.“. Опозицията в българския футбол дори обмисля да подаде сигнали до прокуратурата заради натиск към клубове, основно в провинцията.
Голмайстор №1 в историята на националния отбор обяви, че ще се бори за президентския пост на 27 април. Само ден по-късно Борислав Михайлов се завърна начело на БФС, оттегляйки оставката си, подадена година и девет месеца по-рано.
„Действието на Борислав Михайлов е лично решение, според нас не е правилно. Това е прецедент в световния футбол. Не ни обърка плановете, но показа страхът им“, каза още Бербатов. Той обяви, че е дошло време „нашето поколение да даде повече на българския футбол“. „Искаме да има конгрес, за да се види кои са кандидатите. Дали ще е Борислав Михайлов, Христо Порточанов или Бербатов. Сега ръководството опитва да избегне извънреден конгрес. А това, което се случва, показва, че моделът на БФС е да сплашва“, заяви Стилиян Петров.

Според Мартин Петров ходът на тримата е „обсъждан дълго време“, докато дойде правилния момент, за да излязат пред публиката. „От срещите ни с хората в цялата страна се усещаше страх сред много хора“, добави Мартин Петров.

В студиото на „Тази сутрин“ се включи представителят на „Левски 2000“ от Русе – Цоньо Кюранов, който потвърди за натиск от страна на БФС.
„С подобни трикове, които се опитват да пробутват вече дълги години, агонията на българския футбол се удължава. В един момент се осъществява един начин да се откажем, предоставят се разни подписки за промяна, след като ние сме заявили с решение на Управителния съвет, с нотариална заверка. Как аз еднолично мога да го отменя… Не се отчита. Жалко, че с натиск отгоре пак принуждават… Регионалните шефове и те са жертва, защото са принудени да се молят, да се кланят на клубовете да се откажат, за да няма конгрес и то под заплаха от обвинение“, заяви Кюранов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html