понеделник, 29 април 2024 г.

Как да разпознаем Делта варианта на коронавируса

д-р Гергана Николова, кадър Нова телевизия

Симптомите на коронавируса при все по-разпространения вариант Делта са свързани често със стомашно-чревни проблеми. Диарията е характерен симптом, наред с болките в гърлото и общото неразположение, съобщи пред Нова телевизия д-р Гергана Николова – общопрактикуващ лекар и член на управителния съвет на Българския лекарски съюз.

„При Делта варианта загубата на вкус и обоняние остават на заден план. Много често обаче се наблюдава диарията. Това са най-честите симптоми, които могат да маркират заболяването от този щам”, уточни Николова.

Лекарката призова хората да се ваксинират и всички да бъдат отговорни. По думите й се изискват малко неща, като носенето на маска и миенето на ръце остава най-елементарното и най-водещото.

„Колкото и на някой да му се струва, че ковид няма, фактите говорят друго. Ние ще влезем в ковид вълната неваксинирани“, предупреди Николова. „Неваксинираните ще бъдат най-засегнати. 90% от хората, които влизат в болниците, са неваксинирани. Това е вълната на неваксинирани“, каза тя.

Д-р Гергана Николова обясни, че специалистите никога не са твърдели, че ваксината предпазва на 100 процента. Но имунизирайки се, човек намаля възможността за тежък развой на заболяването.

Според Николова у нас трябва да има по-добра информационна кампания, която да включва известни личности. Тя даде пример как преди много години Елвис Пресли се е ваксинирал  срещу полиомиелит публично, за да покаже, че няма нищо страшно.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html