събота, 27 април 2024 г.

Русия иска домакинство на олимпийски игри

Русия възнамерява да се кандидатира за домакин на летните олимпийски игри през 2036-а, обяви външният министър на страната Сергей Лавров. Около изявите на руснаците в последните години в най-висшия спортен форум има куп проблеми, като участниците трябваше да се явят без държавни символи заради многобройните допинг скандали в последните години. Забраната остава в сила и следващата година за зимните олимпийски игри в Пекин и световното първенство по футбол в Катар. Русия също така не може да домакинства на големи състезания в отделни спортове, но според властите в страната това не е пречка за кандидатурата.
„Разглеждаме възможности, подготвяме заявки – заяви Лавров. – Става въпрос за няколко града, мога да назова Санкт Петербург и Казан. Няколко града вече са подали заявки.“

Домакините на следващите три летни олимпиади са ясни – Париж ще е през 2024-а, Лос Анджелис през 2028-а, а Бризбейн ще приеме игрите през 2032-а. Русия само веднъж е приемала най-голямото спортно събитие в света – през 1980-а в Москва, когато Западът бойкотира проявата. Иначе Сочи бе домакин на зимните олимпийски игри през 2014-а.
Със специални допълнителни бонуси пък ще бъдат премирани руските спортисти, които спечелиха отличия в Токио. За шампионска титла е предвиден бонус от 4 милиона рубли, за среброто – 2,5 милиона рубли, за бронза – 1,7 милиона рубли.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html