понеделник, 29 април 2024 г.

Румен Радев прави пронатовска партия

Румен Радев ще влезе официално в голямата политическа игра след президентските избори

Президентът Румен Радев иска да вземе цялата власт в държавата и за целта веднага след изборите за държавен глава, които ще се проведат през октомври, ще започнат действия по създаването на нов политически проект. Въпросната партия ще бъде  пропрезидентска, а целта й е да се превърне в първа политическа сила, използвайки високия рейтинг на държавния глава и огромната подкрепа, с която той се ползва сред хора от целия политически спектър.

Полк. Димитър Стоянов отдавна се бори президентът да се еманципира от левицата

Идеята на екипа около Радев е от доста време насам, но не се осъществяваше, защото имаше разногласия накъде трябва да бъде насочена формацията – дали да бъде пронатовска и проевропейска, или да търси отстояването на по-независима политика от страна на България по подобие на това, което прави формацията на Виктор Орбан в Унгария. В крайна сметка проатлантическите сили от президентското обкръжение, начело със служебния премиер Стефан Янев и главния секретар Димитър Стоянов, са надделели и Радевата партия ще е силно ориентирана към Вашингтон. Последното става за сметка на хора като бившия шеф на кабинета му Иво Христов.

Евродепутатът Иво Христов беше от хората, които искаха президентът да е в добри отношения със семейството на европейската левица

Последното е на път да скъса доверието към Румен Радев, което имаха стотици хиляди избиратели на левицата. На практика това бяха хората, избрали го за първи мандат преди пет години. Силно изразеният проатлантически завой в поведението и действията на президента вече правят впечатление и не могат да бъдат скрити. Предишният баланс е нарушен, а това прави почти невъзможна задачата Радев да бъде избран с гласовете на избиратели със същия профил.

В същото време десницата не дава никакви индикации, че също ще заложи на сегашния държавен глава. Нещо повече, в средите на Демократична България твърдо се говори, че коалицията трябва да има свой кандидат и вече тече дискусия кой трябва да е той. От БСП и Корнелия Нинова вече почти нищо не зависи, защото избирателите на левицата, както стана дума по-горе са твърде разколебани дали да подкрепят Радев, който превръща страната в американски протекторат. Засега единствено декларираната подкрепа от страна на Слави Трифонов не е достатъчна. Така, че около Румен Радев тепърва ще бъде интересно. А политическият му проект дори изглежда закъснял, защото точно в този момент на него му е необходима силна партийна подкрепа.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html