събота, 4 май 2024 г.

Можем ли да избегнем катастрофален космически сблъсък?

Космосът вече е задръстен, но компании, включително SpaceX и Amazon, възнамеряват да изведат хиляди спътници на орбита през следващите години  Кредит: ESA

 

Около Земята обикалят ужасно много неща, като те стават все повече. Над 29 000 спътника, парчета ракети и други отломки, достатъчно големи за проследяване от Земята, обикалят планетата, пише Nature.

По-малките парчета са милиони. Само калифорнийската компания SpaceX е пуснала около 1700 спътника през последните 2 години като част от своята мрежа Starlink, която осигурява широколентов интернет, като са планирани още хиляди. Други компании също планират такива мегаконстелации и все повече нации стартират или планират да изстрелят спътници.

Това нарастващо задръстване драстично увеличава риска от сблъсъци в космоса. В оперативния център на Европейската космическа агенция в Дармщат, Германия, който контролира ключови изследователски космически кораби, всеки ден пристигат стотици сигнали по имейл, предупреждаващи за потенциални космически разрушения. И през месец май инженерите на НАСА забелязаха дупка с широчина 5 милиметра в едно от роботизираните съоръжения на Международната космическа станция, създадена от сблъсък с неизвестно парче космически боклук.

Тези инциденти подчертават не само необходимостта да бъдем по-внимателни за това, което внасяме в космоса, но също така и че е крайно време глобалната космическа общност да разработи устойчива рамка за управление на космическия трафик. Подобен ход би бил от полза както за учените, които разчитат на наблюдения от орбита, така и на човечеството като цяло, тъй като спътниците са от решаващо значение за съвременната комуникация и навигация.

Историята предлага някои уроци за това как да се работи безопасно.

В началото на ХХ век авиацията процъфтява и пилотите се сблъскват с проблема задръствания в небето. Диспечерите на въздушното движение в крайна сметка разработиха система за координация между градовете и през границите, споделяйки информация за местоположението на самолетите, така че пилотите да могат да избегнат сблъсък един с друг.

Но няма пътни полицаи в космоса, нито международни граници с ясно очертани зони на отговорност. За да се избегнат по-нататъшни злополуки, от решаващо значение е сателитните оператори да имат точен и актуален списък къде се намират обектите в космоса. В момента основният глобален каталог на космически обекти е публикуван на Space-Track.org от Космическото командване на САЩ, клон на армията.

Каталогът е най-широко използваният публичен списък, но в него липсват някои сателити, които държавите – включително САЩ, Китай и Русия – не са признали публично. Отчасти поради тази липса на прозрачност други нации също проследяват космически обекти, а някои частни компании поддържат търговски каталози.

Вместо тази мозайка от непълни източници светът се нуждае от единна система за управление на космическия трафик. По този начин космическите нации и компании биха могли да се споразумеят да споделят повече от своите данни за проследяване и да си сътрудничат, за да направят космоса по-безопасен. Това може да изисква създаването на нов глобален режим, като международна конвенция, чрез която могат да се организират правила и технически стандарти. Една аналогия е Международният телекомуникационен съюз, агенцията на Обединените нации, която координира глобалните телекомуникационни проблеми, като например кой може да предава в кои части на радиочестотния спектър.

Няма да е лесно да се създаде такава система за космически трафик. За да успее, въпросите за безопасността (като избягване на разбиването на сателит) ще трябва да бъдат отделени от въпросите за сигурността (като например дали този спътник шпионира друга нация), така че страните да могат да бъдат сигурни, че като участват в подобни усилия няма да компрометират националната сигурност. Държавите могат например да споделят информация за местоположението на сателит, без да споделят подробности за неговите възможности или предназначение да бъде в космоса. Един краткосрочен ход, който би помогнал, би било това Съединените щати да завършат планирано прехвърляне на отговорността за каталога Space-Track.org от военното към гражданското Министерство на търговията.

Тъй като този каталог исторически е бил най-широко използваният по света, прехвърлянето му към гражданска агенция може да започне да разсейва геополитическото напрежение и така да подобри глобалните усилия за управление на космическите отпадъци. Това може един ден да се превърне в глобално споразумение за космически трафик между нациите; дори зараждащата се космическа суперсила Китай би имала голям стимул да участва въпреки съперничеството със САЩ. Преходът беше насърчен в президентската директива на САЩ от 2018 г., която признава, че компаниите поемат инициативата от националните правителства и стават доминиращи играчи в космоса. Но това все още не се е случило, отчасти защото Конгресът не е отпуснал необходимите средства.

На 25 август ще се срещне Комитетът на ООН за мирното използване на космоса, за да обсъди редица теми, свързани с международното сътрудничество в космоса.

Основните изследвания също играят роля: иновации като техники за проследяване и показване на местоположенията на орбитиращи обекти в реално време и изкуствен интелект за подпомагане на автоматизирането на маневри за избягване на отломки биха могли да подсилят всички глобални усилия за наблюдение и регулиране на пространството.

Ако правителствата и компаниите по света не предприемат спешни действия, за да работят заедно и да направят пространството по-безопасно, те един ден ще станат свидетели на катастрофален сблъсък.

Космосът е глобално притежание и глобален ресурс. А глобална организация, отговорна и способна да управлява потока на космическия трафик, отдавна е закъсняла.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html