петък, 3 май 2024 г.

София e в червената зона, удрят фитнеси, заведения, театри

От сряда фитнеси, заведения и театри в София ще работят с 30% капацитет, а работното време на всички кафенета, ресторанти, нощни заведения и игрални зали ще бъде ограничено от 6 до 23 часа. Очаква се заповедта за това да бъде издадена от министъра на здравеопазването днес и да влезе в сила от утре. Това обяви пред бТВ шефът на столичната РЗИ Данчо Пенчев.

Ограничителни мерки ще бъдат въведени заради повишения ръст на новозаразени с COVID-19 в София. Новите мерки ще засегнат и събиранията от частен характер на закрито, които ще могат да се провеждат при капацитет от 50 души, а тези на открито – до 100.

„За момента София е в жълтата зона на 14-дневна база на заболеваемост, а на база 7-дневния анализ от края на миналата седмица вече се намира в червената. В последните няколко седмици случаите бързо започнаха да се удвояват. Преди 3 седмици бяха 185, преди две – 363, а миналата седмица – 681“, обясни Пенчев.

Пенчев обяви, че при попадане в третата зона, освен ограничителни, мерките в София ще станат и възбранителни. Това ще се случи при достигането на 250 новозаболели на 100 хиляди души заболели на база 14-дневна заболеваемост.

Данчо Пенчев изрази притесненията си, че вече въведените ограничения в столицата не се спазват. „Мерките са насочени към опазването на здравето на хората, което се опазва от самите хора. Ние не можем да застанем като пъдари до всеки един човек и да гледаме дали той спазва постоянно въведените мерки, това е един процес на себеуважение“, обясни той.

Данчо Пенчев, РЗИ-София, кадър бТВ

Шефът на столичната РЗИ добави, че през изминалия месец са направени около 450 проверки, като при около 10% от тях са наложени глоби за неспазване на противоепидемичните ограничения.

„Доц. Кунчев каза, че очаква 1000 положителни проби до края на седмицата. Днес сме със 770, което е ясен сигнал за това какво ни очаква“, каза той. Поради тази причина директорът на РЗИ-София апелира гражданите да се имунизират сега, за да бъде избегнат нов пик и локдаун през есента.

На база на направено изследване само 0,06% от вече ваксинираните в София са заболели от COVID-19, като само 10 от тях са попаднали в болница и то в леко състояние.

От Българската асоциация на заведенията са категорични, че няма да спазват нови противоепидемични мерки освен сегашните.

Пред БНР председателят й Ричард Алибегов заяви: „Няма да се подчиним и ще излезем в цялата страна на протест. В разгара на туристическия сезон това е убийство на туризма. Какви са тия нощни заведения, които няма да се затварят, но с работно време до 23 часа. Днес пишем едно отворено писмо до президента. Кой носи отговорност? Ако това е служебно правителство, назначено от президента, той да си носи отговорността за министрите. Този министър е виновен за провалената ваксинация, а сега прехвърля топката към бизнеса. Отказваме категорично. Даже няма да се срещам повече с министъра на здравеопазването. Само едно мога да му кажа: „Оставка!“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html