понеделник, 29 април 2024 г.

Пламен Николов оттегли съгласието си да става премиер

 

Пламен Николов оттегли съгласието си да бъде избиран за премиер от ИТН. Документът за това вече е депозиран в деловодството на НС, предстои да бъде внесен и в президентството.

Това означава, че в зала Николов няма да бъде подложен на гласуване, а президентът ще представи първия мандат като неизпълнен и ще придвижи процедурата по втория мандат. Така в дневния ред на парламента за сряда въобще няма да бъде включена такава точка, както се очакваше предварително.

Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов обяви, че проектокабинетът му няма да бъде гласуван, след като не успя да получи подкрепа от „Демократична България“, „Изправи се БГ!Ние идваме!“ и БСП.

Същото писмо Николов е изпратил и до президента, за да се задвижи процедурата за следващия мандат.

По-рано днес от прессекретариата на държавния глава обаче разпространиха следното съобщение: С издадения от държавния глава указ конституционната процедура по избор на министър-председател вече е в решаващата си парламентарна фаза.

Пред БТА Николов заявил, че ще оттегли кандидатурата си с волеизявление утре. Заявил, че ще го направи по лични причини и няма юридически пречки за това.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html