понеделник, 29 април 2024 г.

Финансовият министър на ИТН се отрече от курса срещу еврозоната

Пламен Данаилов, кадър Нова телевизия

„Има такъв народ“ (ИТН) няма да отлага влизането на България в еврозоната. В същото време планираното за 2024 г. въвеждане на еврото трудно постижимо заради критериите, на които страната ни трябва да отговори. Дали и кога България ще влезе в еврозоната зависи от партньорите ни в Европейския съюз. това заяви в интервю за Нова телевизия номинираният от партията на Слави за финансов министър Пламен Данаилов.

По-рано през седмицата той изрази позиция, че трябва да въведем еврото, когато „доходите на българите достигнат средноевропейските“ и че тепърва трябва да се дискутират положителните и отрицателните страни на въвеждането на единната европейска валута. Ако в момента България е с ниво около 50% от средноевропейските доходи, може да се очаква, че еврото скоро няма да стане основното платежно средство у нас, стана ясно от думите на Данаилов.

„Трябва да бъде отворен един голям дебат за плюсовете и минусите от въвеждането на еврото. Надявам се БНБ, заедно с Министерството на финансите, да отвори този дебат“, каза кандидатът за финансов министър пред БНТ.

До момента служебното правителство чрез финансовото министерство и БНБ препотвърди курса на България към еврозоната с въвеждане на еврото на 1 януари 2024 година. Министър Асен Василев даже публикува за обществено обсъждане национален план за приемане на валутата, който съдържа технически подробности около смяната на лева с евро и задълженията на търговците.

За Пламен Данаилов сега обаче по-важните теми са ще има ли правителство и с какъв бюджет ще разполага страната, каза той пред Нова телевизия.

Той разкритикува изготвената от служебния кабинет актуализация на бюджета за 2021 година. Според него изглежда изработена набързо, без да са отчетени определени обстоятелства. Един от основните проблеми е, че не са направени оценки за отраженията на промените през следващите години.

Пламен Данаилов посочи като пример, че липсват пари за болнични в сегашната актуализация, а това биха били стотици милиони лева при четвърта вълна на коронавируса. Дори не се знае дали в бюджета има буфери за това. Не сме наясно и с предвижданията колко тежка ще бъде коронавирусната ситуация, а оттам дали ще стигнат заделените едва 300 млн. лева.

На първо място обаче актуализацията на пенсиите е това, което „Има такъв народ“ очевидно не подкрепя. Близо 400 000 пенсионери, които ще живеят под прага на бедността, ще бъдат оценявани по 8 критерия дали да получат добавка, а това ще забави компенсирането им за тежестта на живота.

Пламен Данаилов обеща, че размерът на данъците ще бъде запазен. Може и да има намаляване, но то ще дойде едва след като се изчислят всички разходи за здраве, инфраструктурни проекти и пенсии.

Относно изказването на Татяна Дончева, която постави под съмнение професионалната му квалификация и доходите му, Данилов заяви следното: „Тези думи са на човек, който очевидно не познава съдебната система. Смея да твърдя, че ролята на независимите експерти е да подпомагат съда да вземе справедливо решение. Те са достатъчно добре платени и може да се издържат само от това”, обясни Данаилов. Той поясни, че ако едно вещо лице се справя добре, може да постигне доходи между 10 000-15 000 лв. на месец.

Той допълни, че познава голяма част от министрите в предложения от ИТН кабинет. „Няма съмнение как ще гласува парламентарната група на ИТН. Ние всички ще подкрепим и министър-председателя, и структурата и състава на предложения МС”, поясни предложеният за финансов министър. По думите му от ИТН очакват подкрепа най-вече от партиите, с които имат обща цел и визия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html