петък, 3 май 2024 г.

Хората на Слави готови да сменят още министри

Ива Митева (в центъра), сн. БНТ/Десислава Кулелиева

Някои от номинациите за министри, направени от партия „Има такъв народ“ може да се окажат с нови имена преди да се стигне до гласуването на проектокабинета в пленарната зала, разкри пред БНР председателката на парламента Ива Митева.

„Очаквам кабинетът на ИТН да бъде гласуван в пленарната зала на редовно заседание в сряда. От заявките на парламентарни групи разбирам, че за да обмислят решението си искат малко време, което могат да използват до тогава“, каза Митева.

Подкрепата за проекта на правителство обаче става рехава, след като стана ясно, че в „Земократична България“ и в „Изправи се БГ! Ние идваме!“ има неудовлетворение от кандидатите за изпълнителната власт.

Първо Татяна Дончева – заместник-председател на Народното събрание и топ представител на ИБГНИ, обяви, че почти всички номинирани са „персони“ без капацитет. По думите ѝ хората в кабинета имат не просто значение, а ключово значение, защото кадри в политиката в България няма.

„Съдбата ни постави тежка задача, много тежка, в момент като сегашния. Не мисля, че вината за този момент трябва да се стоварва върху президента Радев, даже по опорни точки. Смятам, че това, което се случва, е плод на последните 20 години на България, в които чалгизирането, профанизирането и простащината станаха норма на поведение и няма как това да не даде плодове“, каза още Татяна Дончева в интервю за предаването „Панорама“ по БНТ.

По-късно стана ясно, че Националният съвет на „Зелено движение“, което е част от коалицията „Демократична България“, е взел решение неговите народни представители да не подкрепят предложените от „Има такъв народ“ състав и структура на министерски съвет. Новината потвърди за БНР Борислав Сандов, съпредседател на „Демократична България“ и „Зелено движение“.

Председателката на парламента прогнозира, че ако кабинетът на ИТН не мине, отиваме на избори.

„Политиките ни са амбициозни и съвпадат с много от другите партии. Това са политики, които хората очакват. Имената в проектокабинета са нови, да, но нали това искахме – млади и неопетнени хора. Смятам, че като цяло съставът е много добър“, настоя обаче шефката на Народното събрание.

Когато сме политици, трябва да внимаваме какво говорим и какво правим, предупреди Митева в отговори на болезнените въпроси, свързани с Петър Илиев, Момчил Иванов и лидера на партията Слави Трифонов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html