четвъртък, 2 май 2024 г.

Безалтернативно: Слави може да управлява само с ДПС и БСП

 

АНТЕНИ

Шоуменът Станислав Трифонов, който спечели парламентарните избори с партията си „Има такъв народ“, може да управлява само с ДПС и БСП. Това става пределно ясно от последните събития в българската политика. И ако от кухнята на неговата популистка формация все още могат да имат някаква надежда, че отломки от другата популистка сбирщина около Мая Манолова, Николай Хаджигенов и Арман Бабикян ще гласуват в пленарна зала за правителство на ИТН, то шансовете Демократична България да подкрепи кабинета с кандидат за министър-председател Пламен Николов, клонят към нула. Няма как да е иначе, след като през последните две-три седмици се наблюдава отчетливо прегрупиране на силите. Двете доскоро определяни като партии на статуквото ДПС и БСП се оказват далеч по-сговорчиви евентуални бъдещи партньори, отколкото „Изправи се. бг! Ние идваме!“ и Демократична България.

Корнелия Нинова дава ясни знаци, че не иска нови избори, защото последното вече може да й струва лидерството в столетницата, независимо че бе избрана за председател на БСП в пряк вот. Все по-виско звучат призивите за смяна на ръководството заради лошата форма, в която се намират червените, и слабите изборни резултати от 4 април и 11 юли, отредили на БСП третото място. На всичкото отгоре и това трето място не е много сигурно занапред, защото Христо Иванов и ген. Атанас Атанасов печелят все по-голяма територия. Лошото състояние на левицата всъщност идва добре дошло за Слави и неговите сценаристи, които иначе е видимо, че трудно и несигурно правят първите си крачки в политиката.

Гласовете на БСП и „Има такъв народ“ обаче няма да са достатъчни, за да мине правителството на Пламен Николов. Със сигурност им трябва трети играч, какъвто е ДПС. Колкото и да се опитват през странното си чувство за хумор да неглижират масово тиражираните зависимости и връзки с партията на Ахмед Доган, сценаристите на Слави, преоблечени като депутати, не могат да скрият всичко. А понякога нещата лъсват бързо и няма как да бъдат обяснени логечски по друг начин освен като задкулисни договорки. Така е и с тихомълком венесения проект от дерупати на ДПС и ИТН за създаването на временна комисия за законосъобразни действия на компетентните органи на полуостров Буджака край Созопол. В сряда, 4 август предложението им бе депозирано в деловодството на парламента. Мишена на парламентарната комисия е Иво Прокопиев, за чиято злощастна съдба веднага започнаха да ридаят обичайните оплаквачки от „Дневник“, „Капитал“ и „Свободна Европа“. Стигна се дори до коментари от сорта – „За морските сараи на Доган в Росенец може, а за оградата на Прокопиев не може“. Всъщност и за двете не би трябвало да може, биха казали безпристрастните странични наблюдатели на това нямо кино.

Ако се решат да попитат обикновените хора, уважаемите умни и красиви журналисти от сектата на „Америка за България“ ще разберат, че народът еднакво не обича техния вожд Прокопиев и техния враг Доган. Тази война си е само тяхна и на никого другиго. Така или иначе в нея „Има такъв народ“ засега негласно но достатъчно ясно заема страната на ДПС.  И по всичко се очертава така да бъде до гласуването на правителството. Ако този план не заработи и кабинетът на Пламен Николов не мине, със сигурност идеята на БСП да даде мандата си на служебния кабинет и да го направи редовен няма да бъде подкрепен от „Има такъв народ“ и ГЕРБ. Последното означава само едно – парламентарни избори 2 в 1 зедно с президентските още през октомври.

Също пред медиата Виктория Василева, която е зам.-председател на групата на „Има такъв народ“, лаконично обяснява, че действията са консултирани с „Демократична България“, от които получили отговор, че „нямат нищо против“.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html