петък, 3 май 2024 г.

Майк Помпео опраскал бутилка уиски за 5800 долара

Майк Помпео, сн. АП Архив

Външното ведомство във Вашингтон търси изчезнала бутилка уиски на стойност близо 5800 долара, която японското правителство е връчило като подарък през 2019 г. на тогавашния държавен секретар Майк Помпео при посещението му в страната, предаде Скай нюз.

Липсата на бутилката е забелязана при традиционен годишен доклад, в който се отчитат подаръци, дадени на висши служители на САЩ от чужди правителства и лидери. Майк Помпео посети Япония като държавен секретар през юни 2019 г. и се смята, че тогава е получил бутилката.

Самият обвиняем отбелязва, че не може да открие следи от местонахождението на бутилката и че има разследване, което търси обяснение на липсата й.

Протоколната служба на Държавния департамент, която записва подаръци, дадени на американски служители, заяви, че макар и всеки друг подарък да е бил записан, няма данни за уискито.

Ако един подарък надхвърля определена стойност, получателят може да го даде на Националния архив или друга правителствена служба, или може да задържи подаръка и да възстанови сумата на Министерството на финансите.

Сред предметите, подарени на Помпео докато е заемал поста държавен секретар, са и два килима на обща стойност 19 400 долара от президента на Казахстан и външния министър на Обединените арабски емирства.

Доналд и Мелания Тръмп, например, са получили подаръци обща стойност около 120 хиляди долара през 2019 г., включително пушка от Османска империя на стойност 8500 долара от българския премиер, бронзова скулптура на арабски кон от престолонаследника на Бахрейн на стойност 7200 долара, както и статуя на арабски орикс на стойност 6300 долара от емира на Катар. Всички подаръци са предоставени на Националния архив на САЩ.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html