понеделник, 29 април 2024 г.

САЩ представиха доклад, че коронавирусът вероятно има лабораторен произход

 

„Смятаме, че е време да се откажем от предположението, че пазарът за морски дарове е източникът на коронавируса. Огромните доказателства сочат, че вирусът наистина се е разпространил от Института по вирусология в Ухан при инцидент преди 12 септември.“

Това твърди членът на комисията по външни работи на Камарата на представителите – републиканецът Майкъл Маккол. Публикуван е доклад, в който се подкрепя теорията за лабораторен произход на коронавируса.

Маккол призова двете камари на американския Конгрес да проведат съвместно разследване, съобщи в понеделник Fox News. Докладът също така твърди, че Институтът по вирусология на Ухан може да е работил върху генетично променящи се вируси, съобщава ТАСС.

Документът посочва възможни проблеми със сигурността в китайския изследователски център. Авторите на доклада отбелязват, че през лятото на 2019 г. институтът е публикувал обява за търсене на специалисти за актуализиране на системите за дезинфекция на въздуха, третиране на опасни отпадъци и вентилация.

Според вестник The Hill авторите на доклада „не твърдят, че имат неопровержими доказателства“, тяхната цел е „да подготвят законодателен отговор на действията на Китай“.

Авторите призовават за въвеждане на санкции срещу учени от института и членове на Китайската комунистическа партия, отговорни за противоепидемичните мерки в ранните етапи на разпространението на коронавируса.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html