понеделник, 29 април 2024 г.

Слави Трифонов се отказал от Петър Илиев заради измама?

Петър Илиев – ябълката на раздора между „Демократична България“ и ИТН

Вчера лидерът на ИТН Слави Трифонов смени в последния момент кандидат-премиера на партията. Вместо Петър Илиев мандат за съставяне на правителство от президента получи Пламен Николов. Въпреки че Трифонов твърди, че Николов е бил определен преди две седмици, от т.нар. протестни партии са категорични, че вчера по обяд им е била представена кандидатурата именно на Петър Илиев, но те са отказали да я подкрепят. Коя обаче е причината? Една по-различна гледна точка на ситуацията се представя в публикация в Клуб Z.

Съмнения в плагиатство на Петър Илиев, изразени от редица юристи от Софийския университет, достигнали до официалните държавни институции. Няколко юристи сигнализирали и Клуб Z, че в техните среди отдавна се обсъжда фактът, че десетки страници текст от една от книгите на Илиев са буквално идентични с части от докторската дисертация на друг юрист от Юридическия факултет на Софийския университет – доц. д-р Наталия Киселова.

“Без коментар”, е краткият отговор на Киселова на въпрос на Клуб Z. Според няколко източници на сайта, независими един от друг, книгата, в която са публикувани идентичните пасажи, е “Компетенцията на Народното събрание” от д-р Петър Илиев. Оказа се обаче, че книгата, издадена от издателство “Нова звезда”, е вече изтеглена от пазара, а в Народната библиотека няма нейно физическо копие въпреки ясните разпоредби на Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения, а само има данни за нея в електронния каталог на националното книгохранилище. „Парламентарен контрол“ е дисертацията на Наталия Киселова, от която се твърди, че Петър Илиев е плагиатствал цели страници. Книгата, която е излязла от печат през 2015 г., според нейни читатели юристи съдържа идентични пасажи от докторската дисертация на Киселова. Най-странното е, че въпросната книга липсва сред публикациите на д-р Петър Илиев на преподавателската му страница в СУ и на сайта на кантората му.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html