неделя, 28 април 2024 г.

33 г. по-късно: Отново имаме финалист в плуването

33 г. по-късно България отново има финал в олимпийския турнир по плуване благодарение на 18-годишия Йосиф Миладинов. Той финишира втори в първата полуфинална серия на 100 м бътерфлай на Игрите в Токио. Националът измина дистанцията в коронната си дисциплина за 51,06 сек и зае второто място след Крищоф Милак (Унг), който постави олимпийски рекорд с 50,31 сек. Във втория полуфинал Кейлъб Дресел (САЩ) го подобри с 49,71 сек. Швейцарецът Ное Понти е втори с 50,76 сек. Така само те тримата влязоха с по-добри времена от Миладинов във финала. Той е утре сутринта от 4,30 ч.
За последно България имаше финал на олимпиада през 1988 г. в Сеул. Тогава плуването ни участва в общо 6 битки за разпределение на медалите. В тази на 100 м бруст първата и единствена титла за родината ни донесе Таня Богомилова. Радостта бе още по-голяма, защото втора финишира Антоанета Френкева. Преди това смолянчанката се окичи и с бронз на 200 м бруст. На 800 м свободен стил Антоанета Струменлиева стана 8-а, а смесената ни щафета на 4х100 завърши шеста.
„Да, радвам се много, че успях да се класирам на финала с четвърто време, надявам се утре да съм в по-добра форма и да сбъдна мечтите си. Не е точно отговорност, но се радвам, че успявам да представям България на такова ниво, мотивира ме“, сподели Йосиф Миладинов. „Това ми е малък проблем, че тръгвам малко по-бавно, но утре се надявам да съм по-бърз. Не знам дали са победими плувците пред мен, но аз се надявам на готино плуване, да се изкефя“, каза още пловдивчанинът.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html