сряда, 1 май 2024 г.

Според Рашков за бежанския поток са виновни лятото, Афганистан и НАТО

„Въпросът е важен, това е световен проблем. Действително има завишен мигрантски натиск, такъв е имало и преди нашия кабинет. Такъв натиск има дори и в Литва – 30 пъти повече от преди. Има натиск и в Гърция. Провел съм срещи с гръцкия посланик, защото имаме общ проблем“, обяви служебният вътрешен министър по време на питане на депутата от ГЕРБ Христо Гаджев за увеличения миграционния поток у нас.

По думите на Рашков се очаква увеличаване на натиска заради изтеглянето на НАТО от региона. Влошаващата се обстановка в Афганистан деградира нормалното функциониране на държавата.

„Затварянето на Балканския маршрут наложи на трафикантите да разработват нови маршрути, увеличаването на натиска на границата на България се дължи на летния сезон, на въведените облекчения срещу ковид пандемията за транзит през България, съществен фактор са облекчените мерки и в Турция”, обяви Рашков от трибуната на парламента.

Рашков призна, че има проблеми в бажанските лагери и те се пълнят, било нормално при този натиск, но нямало особен проблем в Любимец и в София. Трябвало обаче да се признае, че този въпрос ставал още по-сериозен. Сложна била ситуацията и със спазване на противоепидемичните мерки.

Рашков оправда повишения капацитет в бежанските лагери заради карантинния период заради коронавируса. Минималният престой в домовете не можел да бъде по-малък от 21 дни, защото се взимали тестове. МВР нямало да рискува живота и здравето на служители, като намали карантината.

Предвиждало се отпускане на финансови средства, за да може бежанците да бъдат настанени и в имоти на силовото ведомство.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html