сряда, 1 май 2024 г.

Ресторантьорите: Няма да допуснем Кацаров да затваря заведения

Намеренията на здравния министър Стойчо Кацаров да затваря заведения, чийто персонал не е напълно ваксиниран, е абсолютна дискриминация върху бранша. Няма да го допуснем.

Това каза Емил Коларов, председател на Сдружението на ресторантьорите, по БНР.

Той се позова на проучване, според което 41% от кадрите в бранша са ваксинирани, което е много повече в сравнение с медиците, чийто процент не надвишава 25-27%. Според Коларов адвокати по медицинско право са убедени, че една такава мярка ще предизвика лавина от дела.

Как така навсякъде другаде – в транспорта, молове, супермаркети, учреждения, няма такова изискване, а ние сме единствените потърпевши, каза шефът на сдружението. „Каквото е за другите, такова да е и за нас.“

Той бе категоричен, че мерките, които предвижда Здравното министерство, са неадекватни. „Няма кой да работи, а те искат да се освобождаваме от неваксиниран персонал.“

Преди седмица от две асоциации на заведенията, водени от Емил Коларов и Ричард Алибегов, поискаха оставката на служебния министър Кацаров.

От министерството отговориха, че изготвеният Национален план за справяне с пандемията, дава „ясна предвидимост на бизнесите и хората“ да работят в усложнената обстановка.

От бранша обаче не са съгласни, защото липсват разписани икономически мерки за подпомагане на бизнесите. Според тях много бизнеси ще фалират, докато стане ясно как точно ще „подпомагат“ бизнесите, изключени от общото правило за работа по време на пандемия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html