сряда, 1 май 2024 г.

Нов курс: Христо Иванов и Мая Манолова искат гаранции срещу „заигравки“ с ГЕРБ и ДПС

 

„Демократична България“ и „Изправи се.бг! Ние идваме“ обявиха изисквания към „Има такъв народ“, с което промениха хода на преговорите за съставяне на правителство.

Двете коалиции предупредиха, че няма да толерират „заигравки“ с ДПС и ГЕРБ. Те настояха да бъде подписан документ с основите приоритети на бъдещото правителство – нещо, което до момента от „Има такъв народ“ не са предлагали по време на разговорите с нито една от групите в парламента.

Новият курс, който поеха ДБ и ИБНИ, започна в сряда сутринта, когато от името на парламентарна група съпредседателят на ДБ Христо Иванов поиска споразумение за съставяне на правителство, с което мандатоносителят „Има такъв народ“ да гарантира, че ГЕРБ и ДПС ще бъдат държани настрана от управлението. Последва същото искане от страна и на другата протестна коалиция „Изправи се.БГ! Ние идваме!“.

По-късно през деня на среща между лидерите на двете коалиции стана ясно, че те се обединяват в искането си за гаранции, че бъдещият кабинет няма да бъде под влиянието на ДПС. Мая Манолова коментира пред журналисти, че основание за това настояване им дават „светещи червени лампички“.

Христо Иванов (ДБ) каза от трибуната в парламента, че включването на ДПС в разговорите за правителство е „сериозен проблем“, тъй като бъдещото управление трябва да предлага програма в парламентарна конфигурация, която да осигури дистанция от ГЕРБ и ДПС.

Условията на коалицията са следващото правителство да освободи държавността от корупцията; да има ясен ангажимент за реформа в правосъдието и промяна в конституцията и обща визия за изчистване на регулаторите и службите от „корупционни калинки“; да се изчисти финансовата система от мръсни пари; да се приеме пакет от мерки, свързани със санкциите по „Магнитски“. Според „Демократична България“ е нужен и ясен план за действие при нова вълна на COVID-19.

За първи път в парламента беше поставен и въпросът за персоналния състав на бъдещото правителство.

„Личният състав на кабинет да бъде подбран много внимателно от хора, които привличат доверие, но не повдигат въпроси“, каза Христо Иванов. Според него трябва да се направи усилие в редовното правителство да се привлекат служебните министри Кирил Петков, Асен Василев и проф. Николай Денков, защото се ползват с голяма обществена подкрепа.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html