понеделник, 29 април 2024 г.

Към кого се обърна премиерът Янев с призива си за коалиция

Служебният премиер Стефан Янев призова партиите, които участват в разговори за съставяне на правителство, да сключат коалиционно споразумение. Призивът си той отправи в началото на правителственото заседание.

„Разбирам, че думата „коалиция“ е до известна степен натоварена с негативна конотация, в частност и в българската политическа действителност в последните десетилетия, но в същото време коалицията е онзи инструмент, който дава възможност за ясни правила за взаимодействие, ясни правила за взимане на решение и ясно носене на отговорност от политическите субекти“, каза Янев.

Очевидно призивът му бе отправен най-вече към партията „Има такъв народ“ и нейния задкулисен лидер, от когото се очаква да състави правителство. Още след обявяването на резултатите от изборите от ИТН категорично заявиха, че ще управляват като партия на малцинството, а който иска да ги подкрепя, с изключение на ГЕРБ, БСП и ДПС.Но коалиция няма да правят. Това бе повтаряно многократно.

По-късно внезапно се отметнаха от първоначалните си заявки и отхвърлените първоначално БСП и ДПС се оказаха удобни и „математически“ необходими да се вместят в модела „който иска да подкрепя“.

Оттук възникнаха съмнения, че зад ИТН и лидера му стоят други кукловоди. Никак не е случайно, че служебният премиерът призова да се върви към ясно коалиционно споразумение, тъй като „всякакви други форми на подкрепа и договорености би била неясна“.

Според Янев политическите партии в парламента са припознали призивите за диалог и ефективно взаимодействие, но избягвали думата „коалиция“. Той призова да се търси именно коалиционно решение на разговорите между силите в Народното събрание.

Кой бабува обаче над нероденото още правителство? Очевидно е, че назначеното от президента служебно правителство всячески опитва да се вклини в проектите на ИТН за кабинет и явно има напрежения между президента Радев и Слави Трифонов, който като несистемен играч в политиката може би си въобразява, че може да го играе независим.

Скоропостижното оттегляне на проекта за кабинет начело с Николай Василев потвърждава съмненията, че Слави Трифонов е просто марионетка в друг проект. Публичното самопредлагане на икономическия министър Кирил Петков да влезе в редовното правителство заедно с финансиста Асен Василев и Николай Денков, също не е случайно. Вътрешният министър Бойко Рашков също си предложи услугите за следващия кабинет, за да имал време да „изчегърта“ докрай Бойко Борисов.

„Очаквам политическите партии в рамките на техния диалог да намерят начин и възможност да строят техните взаимоотношения на базата на публично-коалиционно споразумение, което да има ясно разписани правила, ясно разписани отговорности по отношение както на българските граждани, така и за реализиране на обществения интерес“, каза днес служебният премиер.

Янев твърдо заяви,  че „от политическо говорене да се премине към политическо действие“.

„От тази готовност и от тяхното поведение и действие ще проличи мотивацията им и дали могат да гарантират на българските избиратели, че не се прави опит за възпроизвеждане на стари и компрометирани модели на поведение“, допълни Янев.

Отлагането на обявяване на кабинета също говори в полза на тезата, че нещо се мъти в кулоарите на властта. От избора на лицата в кабинета може да се прочетат и засега секретните кодове на властта.

 

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html