вторник, 30 април 2024 г.

Доган оттегля подкрепата си за Слави?

Неочакван обрат в отношението на ДПС към „Има такъв народ“ и Слави Трифонов е настъпил през последните дни, съобщава „Галерия“, позовавайки се на свои източници в движението. Връзката между ИТН и Сараите бе подозирана дори от лидерите на различни формации, а анализатори твърдят, че ИТН се ползва с твърда подкрепа на Доган, за да може Движението за права и свободи да лансира свои политики и да назначи на ключови държавни постове свои представители.

Слави Трифонов

Неочаквано обаче през последната седмица ДПС и Трифонов са се разграничили по ключови въпроси за управлението и Сокола взел решение да не дава рамо на победителите от последните избори. Политически наблюдатели предполагат, че в ябълка на раздора би могъл да се е превърнал съставът на новото правителство, което „Има такъв народ“ ще обяви, когато получи мандата. Възможно е Доган да е преосмислил подкрепата си за Трифонов, ако повечето министерски кресла в следващия кабинет

се заемат от хора, близки до Иво Прокопиев,

към когото Сокола не крие своя негативизъм. Дали наистина върви подобен процес, ще стане ясно, когато научим имената на министрите и най-вече на премиера, коментират политолози.

Румен Радев едва ли ще получи подкрепа от ДПС за втория си мандат

Източници на „Галерия“ от ДПС твърдят също, че движението най-вероятно няма да застане и зад втория мандат на Румен Радев. Потвърждение на тази хипотеза бе официалното съобщение, което партията разпространи, след плъзнали слухове, че Доган и Радев са се срещали тайно на 18 юли. От централата на движението тогава до медиите бе изпратен следният текст: „Почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган не се е срещал с президента Румен Радев – нито вчера, нито онзи ден, нито когато и да било. От избирането на Радев за президент среща между двамата не е имало – по никакъв повод. От свалянето на охраната на НСО, което стана по нареждане на президента Радев преди година, Ахмед

Доган се охранява от частни гардове

от охранителна фирма към ТЕЦ „Варна“.

Превръщането на Доган в мантра за някои от родните политици става опасно за българската политика, защото започва да стъпва на нереални взаимовръзки. А оттам има опасност и от взимането на решения, които не се базират на истински фактори.

Няма промяна в отношението на ДПС към президента Радев, изразено от неговия председател Мустафа Карадайъ – Радев се превърна в разединител, а не обединител на нацията. ДПС не е заставало и зад Николай Василев като кандидат-премиер на ИТН, защото още по време на Тройната коалиция не е подкрепяло неговата политика“.

Ако предполагаемият завой, който Доган взема спрямо ИТН и Радев, бъде направен, то ситуацията в страната става още по-сложна, а договарянето на общи политики по ключови за бъдещето въпроси – все по-трудна.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html