вторник, 30 април 2024 г.

Увеличението на пенсиите – скромно, но според възможностите

Емил Хърсев, кадър Нова телевизия

Съвсем естествено е ново правителство да направи актуализация на бюджета, а предложението за увеличение на пенсиите с 12,5%, направено от служебния социален министър Гълъб Донев, е балансирано, възлиза на около 64 лева за пенсионер и ще замени раздаваната в продължение на няколко месеца добавка от 50 лева, обясни в интервю за бТВ финансистът Емил Хърсев.

„Скромни са тези суми, но това е възможното в момента. Задължително е всяка държава да осигури съществуването на всеки един свой гражданин. Неслучайно в света се говори за някаква форма на минимален гарантиран доход. У нас този въпрос в някакви нива е решен“, посочи Хърсев.

Според финансовия експерт никой бизнес не трябва да разчита на стимулиране от държавата. „Ако е конкурентноспособен, той трябва да си прави сметка да плаща на държавата. Един бизнес трябва да дава на държавата, както и трябва да създава печалби за своите собственици“, каза Хърсев.

„Най-голямото стимулиране е да бъдат оставени фирмите да работят спокойно, да им се създаде постоянна, константна среда“, допълни той и обясни, че в периода и на служебното правителство имаме постепенно дисциплиниране на държавните финанси.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html