неделя, 28 април 2024 г.

Трета доза ваксина може да спаси хората със слаба имунна защита

 

Хората със слаба имунна система не винаги изграждат силна защита срещу коронавируса, дори след като са напълно ваксинирани. Трета доза ваксина COVID-19 може да помогне за защита на някои хора с имунокомпрометирана защита, сочат проучвания.

Засега обаче няма достатъчно данни, за да се каже доколко подобна имунизация може да помогне, заявиха експерти от Американските центрове за контрол и профилактика на заболяванията преди дни. В резултат на това агенцията все още не препоръчва трета доза. Засега ваксинирана хората от тази група трябва да продължат да носят маски.

С нарастването на глобалните случаи на COVID-19 намирането на начини за защита на милиони имунокомпрометирани хора, които са изложени на висок риск от тежко заболяване, е от решаващо значение. В САЩ приблизително 2,7% от възрастните, или 6,8 милиона души са имунокомпрометирани.

Проучванията показват, че докато предаването на коронавируса не бъде победено, милиони реципиенти на трансплантирани органи, пациенти с рак, подложени на лечение и други, все още са податливи на тежък COVID-19, дори ако имат късмета да имат да са приети навреме в болница.

От 45 ваксинирани хора, приети в 18 американски болници за COVID-19 от 11 март до 5 май, двадесет или 44 процента са имунокомпрометирани, според данните, представени на заседанието на Консултативния комитет по имунизационни практики.

Трета доза ваксини COVID-19 може да стимулира антитела срещу коронавирус в кръвта на някои пациенти с имунокомпрометирани състояния, предполагат лабораторни изследвания. Но все още не е ясно дали конкретни групи могат да се възползват повече от други и колко ефективни могат да бъдат допълнителните дози за предотвратяване на тежък COVID-19.

Проучванията извън лабораториите биха дали по-ясна картина за това колко добре могат да действат допълнителните дози и за кои групи. Най-малкото, допълнителна доза изглежда безопасна за имунокомпрометирани лица, каза епидемиологът Сара Оливър от CDC. Например проучване, което включва пациенти на диализа за бъбречно заболяване, показва, че „симптомите, съобщени след третата доза, са в съответствие с това, което е наблюдавано след втората доза“, каза Оливър.

Повечето странични ефекти на ваксината – като умора, болка на мястото на инжектиране, студени тръпки или болезненост – са леки.

Докато американските власти все още обсъждат ползите от допълнителната доза, някои страни вече са предприели стъпки, за да получат тези дози за имунокомпрометирани хора. Такива с тежък имунокомпрометиран начин във Франция например могат да получат трета доза месец след втората си доза, обявиха служители още на 11 април. Властите в Израел обявиха на 11 юли, че и те ще започнат да дават трета инжекция на имунокомпрометирани лица. А длъжностни лица в Обединеното кралство предложиха разпределяне на допълнителни дози между септември и декември.

Ето обобщение на досегашните проучвания относно достойнствата на допълнителна COVID-19 инжекция за имунокомпрометирани:

Трета доза ваксина срещу COVID-19 – Pfizers, Moderna или Johnson & Johnson – повишава нивата на антителата на някои реципиенти на трансплантирани органи с по-рано слаби отговори на ваксината, съобщават изследователите на 15 юни в Annals of Internal Medicine.

От 30 ваксинирани пациенти, шест души са имали ниски нива на антитела, които разпознават коронавируса, преди да получат трета доза. Други 24 не са имали откриваеми антитела.

Две седмици след третата игла и шестимата пациенти с първоначално ниски нива на антитела вече са имали големи количества. От 24-те души без антитела, 16 все още не са развили нито едно, двама са имали ниски нива, а шест са развивали високи нива на антитела.

Друго проучване показва, че 67 от 99 реципиенти на трансплантирани органи, ваксинирани с уплътнение на Pfizer, имат откриваеми антитела след трета доза, съобщиха изследователите New England Journal of Medicine. Това се сравнява с четири от 101 индивида след първа доза и 40 от 99 след втора. От 59 души, които не са имали антитела след втората доза, 26 или 44 процента са с имунни протеини след допълнителната доза.

Повече от 75 процента от реципиентите на трансплантирани кръвни или стволови клетки са имали откриваеми антитела след две дози ваксина COVID-19 на Pfizer, съобщиха изследователите на 13 юли в Lancet. Петдесет и двама от 88-те пациенти в проучването са имали нива на антитела над праг, който съответства на това колко добре имунните протеини спират коронавируса от заразяване на клетките.

Тези, които са с трансплантация повече от година преди да бъдат ваксинирани, и които са имали голям брой бели кръвни клетки, борещи се с патогени, са по-склонни да имат много антитела.

Пациентите, на които се прилага лечение, което потиска имунната им система в рамките на три месеца след ваксинирането, от друга страна, имат ниски нива на антитела, установи екипът.

В Съединените щати препоръка за допълнителна доза за имунокомпрометирани хора вероятно няма да дойде, освен ако Администрацията по храните и лекарствата разреши допълнителни дози съгласно настоящите разрешения за спешна употреба за ваксини COVID-19 или докато агенцията не одобри напълно ваксините за широко приложение,

Междувременно експертите следят отблизо новите данни за допълнителните дози. Докато чакаме потвърждение от специалистите, трябва да помним какво можем да направим сега: имунокомпрометираните хора трябва да продължат да носят маски, да стоят на разстояние от метър и половина от другите и да избягват тълпите или вътрешните пространства.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html