сряда, 1 май 2024 г.

Радостин Василев, ИТН: До дни сме готови с кабинета

Радостин Василев, снимка Интернет

„Предполагам, че до края на седмицата би трябвало да има готов кабинет с имена“, каза пред журналисти Радостин Василев от „Има такъв народ“. На въпрос дали очаква мандатът за съставяне на правителство да бъде връчен до края на седмицата от президента, Василев отговори, че това е в прерогативите на президента. „Когато го връчи, ние сме готови, сигурно сме готови, предполагам, че сме готови“, допълни той.

Радостин Василев е част от контактната група на „Има такъв народ“, която имаше  среща с представители на „Демократична България“по политики в сектор „Правосъдие“.

Той  коментира, че по-късно днес на среща в офисите на ИТН ще дойдат и представители на“Изправи се! Ние идваме!“. По думите му не е ясно кога ще се проведе среща с БСП по темата.

„В двете формации застъпването на приоритетите в този сектор е много голямо – Специализираните съд и прокуратура, ВСС, КПКОНПИ, Закон за съдебната власт.“, допълни Василев.

Надежда Йорданова от „Демократична България“ заяви, че идват да си говорят „експертите и ще обсъдят с ИТН основните въпроси в програми на тема „Правосъдие“.

„Разговорите продължават, гледаме в една посока“, това заявиха пред медиите представителите на „Демократична България“ веднага след разговори на експертно ниво.

„Имаме нюанси в някои от позициите. Например  специализираното правосъдие – това е въпрос, който е важен за нас, имаме нюанси какъв точно модел да се приеме и как точно да се уреди статутът на магистратите в резултат на реформата; също така има нюанси и около Висшия съдебен съвет (ВСС) и прокурорската колегия, прецизни детайли около избора на главен прокурор и т.н.“, каза зам.-председателят на ДБ Надежда Йорданова.

Представителите на „Демократична България“ заявиха, че това не са преговори, а експертни разговори и обмен на позиции. „Политически разговор от гледна точка на конкретен документ на тази експертна среща не е ставало дума. Не е поставян въпрос за постигане на политическо съгласие и не сме водили политически разговори“, допълни Йорданова.

Атанас Славов, снимка Интернет

Атанас Славов от ДБ коментира, че е повдигната темата за необходимостта от конституционни промени. От партията са поставили въпроса доколко е възможно тези изменения да станат в рамките на новия 46-и парламент.

„По отношение на мандата на Висшия съдебен съвет, разбира се, има конституционен въпрос, който се поставя – дали прекратяването на мандата може да стане с промени в Закона за съдебната власт. Считаме, че с оглед принципа на върховенство на правото трябва да се използва конституционна процедура. Иначе основно, за което разговаряхме, бяха промените, които вече сме внесли в Закона за съдебната властза закриване на спецправосъдието, за някои реформи в процедурата за вземане на решения във ВСС. Считаме, че по отношение на тях ще получим подкрепа и ще работим в една посока с „Има такъв народ“, посочи Славов.

Следващата седмица разговорите на експертно ниво по различни въпроси продължават.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html