сряда, 1 май 2024 г.

Прокурор: Не сме нахлували с оръжия при президента

Даниела Машева, кадър бТВ

Въоръжено нахлуване миналата година в Президентството не е имало. Не са носени, демонстрирани или употребени оръжия, заяви пред бТВ заместникът на главния прокурор при Върховна касационна прокуратура Даниела Машева.

Според нея при влизането в сградата на президентската администрация не са допуснати грешки. Имало е предварително разрешение от съда и всичко се е случило съобразно със закона.

Машева коментира твърденията на политици от последните дни, че дипломата на главния прокурор Иван Гешев не е валидна. Спореде нея тя следва да има ценз, защото сега обвинител номер едно е завършил академията на МВР. „Ако излезе така, че тази диплома е нелегитимна, мога да кажа за много съдии, прокурори и адвокати, които имат същите дипломи. Сещате ли се какво ще се случи и с актовете, които са постановили тези хора“, попита Даниела Машева.

Според нея темата за дипломата на главния прокурор се повдига в обществото заради неуспешната процедура по неговото отстраняване във ВСС.

Що се отнася до процедурата, „гласуването показа, че мнозинството в ВСС прие, че министърът не е от кръга лица, които могат да откриват процедура за освобождаване на главния прокурор“, заяви Машева, която смята, че гласуването не е показвало отношение към Гешев, а към легитимността на сигнала, така че не може да се каже, че осем души са гласували за неговото отстраняване. „Просто някои колеги застъпиха различни тези“, посочи тя.

По нейните думи „колегите са подходили съвсем внимателно към сигнала“ и е имало дискусия в рамките на седем часа. „Сега съществуващите законови разпоредби са абсолютно ясни. Споделям позицията на мнозинството, която отхвърли разглеждането на сигнала. Тази процедура трябва да бъде обвързана с процедура за дисциплинарно производство срещу главния прокурор. Право да внасят предложение на избор на главен прокурор имат трима членове на ВСС и министъра на правосъдието. За отстраняването му могат да внесат искане трима души от прокурорската колегия и петима от пленума от ВСС“, заяви Машева.

По повод заключенията в Доклада на ЕК за ролята на главния прокурор във ВСС, Машева заяви, че „не смята, че има прекомерно влияние върху решенията на ВСС и колегията“, още повече че самата тя е била член на Съвета и не е била свидетел на такова.

Според нея съдебната реформа не може да бъде насочена само срещу личността на главния прокурор и закриването на специализираното правосъдие, коментира още тя политическите заяви за дълбока съдебна реформа, около която партиите намират консенсус. Според Машева държавата трябва да се концентрира във въвеждане до край на електронното правосъдие. „Това ще даде бързи на процеса. Да не забравяме гражданското“, каза още тя.

Тя смята, че прокуратурата не бива да бъде вадена от съдебната власт. „А къде ще отиде? В изпълнителната? Няма ли там да има още по-голяма зависимост“, запита Машева, като предположи, че може да бъде извадена извън трите власти.

Специализираната прокуратура е бухалка, но за организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта, каза още Машева. Според нея колегите й постигат високи резултати.

Даниела Машева не намира за подходяща идеята за пряк избор на главен прокурор, каквото предлагат от партията на Слави Трифонов. „Изборът на главен прокурор е достатъчно прозрачен, публичен, в който се изслушват становища на неправителствени организации, на професионални организации. Един от най-дългите процеси“, посочи Машева.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html