сряда, 1 май 2024 г.

Отказът от фризьорските салони донесъл 2 млрд. приходи в бюджета

Асен Василев, кадър БНТ

Допълнителни 2 млрд. лв. приходи в държавния бюджет ще дойдат до края на годината, като 1,6 млрд. от тях ще бъдат събрани от НАП и Агенция „Митници“, обяви в интервю за БНТ служебният финансов министър Асен Василев. Запитан откъде са се появили тези 2 млрд. за краткия период на съществуване на служебния кабинет досега, Василев отговори, че просто са спрели да проверяват фризьорските салони и са започнали да проверяват големите фирми с голям оборот.

Той уточни, че ще оставят парламентът да реши как да се разпореди с тези два милиарда лева. Това, което ние предлагаме, е парламентът да реши, а не това да го реши правителството. По този повод сме подготвили актуализация на бюджета, където предлагаме парите да отидат за актуализация на пенсиите, т.е. 50 лв., които се раздават на калпак, да влязат в една нормална актуализация. Тя ще изисква и повече ресурси от този за 50 лв., но въпреки това хазната може да си го позволи, обясни финансовият министър.

И пак по отношение на бюджета за 2021 г., според Василев най-голям шок за него е била разходната част на финансовия план. „Харчено е без контрол, без процедури, без търгове, давани са пари на три-четири-пет фирми, абонирани за огромни парични средства. В строителството имаме фирми, които са получили поръчки за над милиард без търг в последните две години“, сподели служебният финансов министър.

В здравеопазването е предвидено финансово обезпечаване в случай на четвърта COVID вълна. „Ако се случи тежка COVID вълна, да не трябва да търсим пари за здравеопазване от някъде, а те вече да са предвидени“, обяви още Асен Василев.

Той увери също така, че държавата разполага с необходимите средства за избори 2 в 1през есента. „Обезпечени са 133 млн. за избори – избори в два тура, плюс допълнително пренастройване на машините и резервни бюлетини за парламент, ако се наложи в единия от туровете. Два тура президентски плюс допълнително. За трети парламентарни избори не, но за 2 в 1 решихме, че това е най-скъпият сценарий“ , подчерта министърът на финансите.

По отношение на Плана за възстановяване и устойчивост Василев успокои, че не е фатално, че България все още не е изпратила своя план до ЕК, тъй като още не са започнали разплащанията по него, като това ще се случи през октомври или ноември. На въпрос как най-правилно трябва да се изразходят тези 12,6 млрд. от Плана Асен Василев начерта два основни аспекта.

От гледна точка на финансовото министерство и структурата на икономиката е важно да се случат две неща с тези пари. На първо място да си пренастроим енергийната система, защото нашата енергия е много скъпа в момента и трябва да я пренастроим така, че да имаме нормална цена на електроенергията. Ако не се оправи енергийната база на страната, всичко друго остава на втори план. Второто е тези средства да бъдат пренасочени към онези бизнеси, които произвеждат стоки с висока добавена стойност, обясни той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html