сряда, 1 май 2024 г.

Тези 5 напитки пречат да отслабнем

Диетолози в САЩ посочиха пет вида напитки, които са вредни за фигурата и възпрепятстват отслабването, пише изданието Eat This, Not That! (в превод буквално „Яж това, не онова!“)

Диетологът Ашли Нейдер казва, че докато отслабването често се фокусира само върху храната, избягването на висококалорични напитки със съдържание на захар също е много важно. Така че, само една „невинна“ напитка може да добави множество калории към иначе добра диета.

Първите в списъка с напитки, вредни за фигурата, са соковете. Според специалистката Клара Лоусън те са с високо съдържание на захар и липса на здравословни фибри. Тя препоръчва да се ядат пресни плодове вместо да се пие сок или да се избират напитки с най-ниско съдържание на захар, като от тях се поема не повече от половин чаша.

Алкохолните коктейли също са вредни за отслабването. Диетологът Линдзи ДеСото препоръчва да се пият бира с ниско съдържание на въглехидрати или пенливи вина, вместо коктейли като Пина Колада и Маргарита. Независимо от избраната алкохолна напитка, експертите не препоръчват да се пият повече от една или две чаши на ден.

Газираните напитки също са в списъка, тъй като те са с високо съдържание на захар. Лоусън твърди, че диетичната сода също е нездравословна и не трябва да се счита за правилен избор. Те съдържат изкуствени подсладители, които не само увеличават желанието за по-калорични храни, но изследванията показват, че могат да нарушат регулирането на кръвната захар и баланса на чревните бактерии.

Тези, които искат да отслабнат, трябва също да избягват да добавят сметана към кафето си. „Най-добре е кафето да се разрежда с неподсладено ванилово бадемово мляко или овесено мляко“, каза Надер.

Захарните спортни напитки са пети и последни в списъка. Те също са богати на захар и калории. ДеСото съветва да се изберат обикновена вода, зелен чай или черно кафе, особено ако тренировките са в началото на деня. Тези напитки помагат за разграждането на мазнините.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html