неделя, 28 април 2024 г.

Бухалка ли е спецпрокуратурата?

Валентина Маджарова, Специализирана прокуратура, кадър БНТ

В множество изявления на политици тази седмица Специализираната прокуратура беше наричана „бухалка на властта“ и други неприятни неща. Това определение обаче се приема с крайно недоволство от спецмагистратите, на които се налага да защитават работата и усилията си. Дейността на спецпрокуратурата защити в интервю за БНТ ръководителят на институцията прокурор Валентина Маджарова.

„Ако в това определение „бухалка“ се има предвид, че в резултат на действията на Специализирана прокуратура е вдигнат мониторингът на България на темата „Организирана престъпност“, ако под определението „бухалка“ се има предвид, че в резултат на действията на Специализирана прокуратура е решен проблемът с т.н. дела за „Ало измами“, ако се имат предвид постигнатите резултати, включително и по темата корупция по висшите етажи на властта – да, нека Специализираната прокуратура бъде наречена „бухалка“, заяви Маджарова.

Тя подчерта, че структурата е конструирана през 2012 г. и не е изтекъл толкова дълъг период от време, за да се преценят резултатите от работата й.

За нахлуването в президентството на 9 юли миналата година, Маджарова беше категорична: „Прокуратурата, извършвайки това дело по разследването, не е нахлула в президентството.“ Имали са надлежно разрешение от съд, стриктно спазен е бил пропусквателният режим в президентската институция.

Политици, журналисти и обикновени хора не са подслушвани, обяви Маджарова.

Прокурорката посочи, че обвиненията срещу бившия хазартен бос Васил Божков са за водене на престъпна група, която работила за опорочаване на протестите. Зад тях не се криело незаконно подслушване, както твърди служебният вътрешен министър Бойко Рашков. Тя подкрепи решението на ВСС да обяви искането за отстраняване на главния прокурор за недопустимо.

Маджарова съобщи, че т.нар. казус „Барселонагейт“, свързан с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, е активен и разследването е в напреднал етап.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html