неделя, 28 април 2024 г.

Протести белязаха откриването на Игрите

Светът е олимпиада! Церемонията в Токио, която обикновено е изключително пищна и зрелищна, премина без зрители по трибуните. На официалните трибуни присъстваха по-малко от 1000 души – държавни глави на една 15 страни, както и президенти на международни организации и спортни министри, сред които и българският Андрей Кузманов.

С музика, която предвещаваше смирение, започнаха олимпийските игри. Първоначално бе представен видеоклип, представящ пътя на Токио от претендент за домакин до днес. Основната идея на церемонията бе около концепцията, че Игрите могат да носят нова надежда за хората по целия свят – както чрез активния опит на спортистите, така и чрез силата на спорта. „Обединени от емоция“ („Обединени от емоция“), е мотото на тази церемония.

Българската делегация премина в „Парада на нациите“ под №152. Малко повече от два часа след старта на бляскавото събитие и родните спортисти се появиха на стадиона за своя олимпийски парад. Знаменосци на българския тим бяха Мария Гроздева, носителка на пет олимпийски медала, и 18-годишният плувец Йосиф Миладинов, който в последните години бележи огромен прогрес като спечели сребърен медал на 100 метра бътерфлай на Европейското първенство за мъже и две европейски титли за юноши. Общо 206 делегации преминаха през олимпийския стадион, а огънят бе запален от тенис звездата на домакините Наоми Осака.

Няколко часа преди откриването обаче в Токио се проведоха два мащабни протеста. Протестиращи се събраха в района на парк „Йойоги“ и изминаха няколко километра в колона към гара Шибуя, където е известният паметник на кучето Хачико. Около 400 души взеха участие в протеста. По целия маршрут те бяха придружавани от органи на реда. Най-популярният лозунг беше фразата „Да отменим игрите и ще дадем пари за борба с коронавируса“. Протестиращите призоваха и за оставката на японското правителство и за губернатора на Токио Юрико Койке.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html