събота, 27 април 2024 г.

Вижда се правителство на хоризонта

Президентът откри серията консултации с представителите на ИТН. Снимка Интернет

Поне 3 партии и коалиции в 46-ото Народно събрание заявиха готовност да приемат мандата за съставяне на следващото редовно правителство. Това се видя на консултациите при президента Румен Радев с представители на парламентарните групи.

„Наясно сме, че трябва да се опитаме да съставим кабинет и парламентът да работи. От друга страна, искрено се надяваме, че останалите партии, с изключение на ГЕРБ, с които няма да имаме контакти под никаква форма, ще надскочат някои свои партийни цели, защото ние сме различни субекти – всеки от нас има различни приоритети и понякога те се разминават“, заяви Тошко Йорданов от ИТН. Той посочи, че ИТН ще предложи кабинет, ще проведе разговори с политическите ръководства на  „Демократична България“, „Изправи се.БГ! Ние идваме!“, БСП и ДПС, след което ще стане ясно дали е възможно да се състави правителство. И заключи: „Ако не получим подкрепа или не постигнем обща визия за някои основни неща, определено най-вероятно ще се отиде на предсрочни избори. За нас това не е проблем, тъй като изборите са демократичен механизъм.“

Следващата среща на Радев трябваше да бъде с ГЕРБ-СДС – втората по численост политическа сила. Докато се провеждаше разговорът с ИТН обаче, бившите управляващи обявиха в кулоарите на парламента, че няма да отидат на консултациите с държавния глава.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обеща да се мисли държавнически и „да се опитаме този път да съставим редовен кабинет с ясни приоритети, ясен времеви хоризонт и отговорности за задачите, които трябва да свърши“. Според нея сега ситуацията е по-различна, защото ИТН вече не ги възприемали като „партия на статуквото, нещо, с което ние категорично не се съгласихме“. Нинова обеща „разум, надпартийно виждане“ с цел съставяне на редовен кабинет. Тя отново декларира пред Радев, че ако първите две политически сили – ИТН и ГЕРБ върнат проучвателния мандат, то БСП ще се опита да го осъществи.

„Демократична България“ ще участва с пълната си готовност да даде принос във всякаква роля – дали като пълноценен коалиционен партньор, дали като участник, който дава подкрепа малко по-отстрани, дали като опозиция, дали като, надяваме се да не се стига до това, но включително и ако мандатът дойде при нас.“ Това заяви съпредседателят на дясната коалиция Христо Иванов.

Според Иванов, освен въпросът за управленските приоритети, най-сериозният проблем е съставянето на трайна парламентарна конфигурация, която може да изнесе една обща програма. „Въпросът е кабинетът да стъпи на една формула за подкрепа, която наистина може да му осигури гръбнак, защото плаващите мнозинства много лесно се превръщат в подвижни пясъци, в които всичко потъва“, подчерта той. И посочи, че коалицията му няма да подкрепи правителство на всяка цена, а може да остане и „добронамерена опозиция“.

За бъдещото управление лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ се ограничи с коментара: „За нас винаги съставянето на кабинет е изглеждало така – ясни приоритети, ясна програма и на следващо място остава персоналният състав.“ Нападките, че ДПС е партия на статуквото, той отрече така: „Всеки си ползва някакви инструменти в предизборната кампания. За отговорните политици е ясно, че с изключение на правителството на Орешарски, през последните 12 години ДПС винаги е било в опозиция.

Последният разговор на Румен Радев беше с „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ (ИБГНИ) – най-малобройната парламентарна формация. От коалицията ще застанат зад правителство, чийто дневен ред включва преизчисляване на пенсиите, компенсации за малките бизнеси, „дълбока“ съдебна реформа, подкрепа за гражданите срещу монополите, ревизия на управлението на ГЕРБ. „Ние сме готови и ще подкрепим правителство на промяната, но не и ако в него се вижда дългата ръка на ГЕРБ и ДПС. Такава подкрепа би била токсична прегръдка, която ще убие очакванията на хората за промяна, почтеност, прозрачност и публичност“, предупреди председателката на парламентарната група Мая Манолова.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html