неделя, 28 април 2024 г.

Сдружение ДОМ срещу Минеков за паметника на БКП на Бузлуджа

Иван Сотиров, снимка Интернет
Председателят на управителния съвет на Сдружение „Достойнство, отговорност, морал“ – ДОМ, Иван Сотиров публикува във Фейсбук открито писмо до служебния министър на културата проф. Велислав Минеков. Предлагаме ви пълния текст.
Г-н Министър,
Дълбоко сме възмутени от предложението на Експертния съвет към министъра на културата монумента „Дом-паметник на БКП“ на връх Бузлуджа да получи статут на паметник на културата. Тази инициатива е част от опитите на неокомунистическите кръгове у нас и в чужбина да дадат нова легитимация на този най-голям идеологически монумент на комунистическия режим у нас и негов зловещ символ, като го превърнат в международен център за поклоннически туризъм и реклама на престъпния комунистически режим.
Позорно ще е за Вас като министър и за Министерския съвет на България, ако направите тази стъпка за превръщането на нашата родина в комунистическия резерват на евроатлантическия свят, пишат до Минеков от ДОМ. Снимка Интернет
Припомняме, че през 2000 г. е приет закон по силата на който комунистическият режим от 09 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. е обявен за престъпен. Припомняме, че на 18 септември 2008 г. 40-то Народно събрание на Република България подкрепи „Пражката декларация“ от 3 юни 2008 г., с която се осъждат комунистическите жестокости и в която се настоява националните парламенти на страните от Европа да признаят комунистическите престъпления срещу човечеството, както тези на нацизма. 23 август е обявен за Ден на възпоменание на жертвите на нацизма и комунизма. Обръщаме внимание и на разпоредбите на чл.108 от Наказателния кодекс, според които пропагандирането /в случая популяризиране на символите/ на фашистки и други антидемократични идеологии, се смята за престъпление.
Г-н Министър,
Предоставянето на статут на паметник на културата на монумента „Дом-паметник на БКП“ ще бъде гавра с паметта на стотиците хиляди избити и репресирани от комунистическия режим и за техните близки. Позорно ще е за Вас като министър и за Министерския съвет на България, ако направите тази стъпка за превръщането на нашата родина в комунистическия резерват на евроатлантическия свят!
София, Председател на Управителния съвет:
21 юли 2021 г. Иван Сотиров

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html