сряда, 1 май 2024 г.

Първо заседание на 46-ото НС, Мика Зайкова отново бие звънеца

Първо заседание на 46-ото Народно събрание. Депутатите влизат в пленарната зала в 9 ч., а заседанието за втори път ще открие най-възрастният народен представител – Мика Зайкова от „Има такъв народ”. При откриването на 45-ия парламент тя каза: „Заседанието ще се предава пряко по БНТ и БНР, така че моля за усмивки и за работа. Нека народът да види, че народните представители са хора с добро настроение и имат хумор”.

3 месеца и едни избори по-късно очакванията й са по-сериозни: „Миналия път мислех, че ще съм добра орисница, този път разчитам разумът да надделее и да се сетим всички ние, народните представители, защо сме там, кой ни е изпратил и какво иска от нас”, каза Зайкова.

Депутатите ще положат клетва, а след това ще изберат председател и заместник-председатели на парламента.

Депутатите отново ще влязат в старата сграда, която по случая бе ремонтирана и основно почистена. Часове преди началото на Новото народно събрание парламентът вече е готов да посрещне новите депутати с направен ремонт и подменено осветление. Мокетът е изпран, а стените – пребоядисани.

Подменените крушки са малко повече от броя на народните представители – над 300, но това е също толкова трудна задача, почти колкото изготвянето на ново правителство, тъй като един полилей тежи над тон и половина.

След изборите през април депутатите започнаха работа без система за гласуване, която трябваше да бъде преместена от новата сграда. Сега такъв проблем няма. След като прекрачат прага на знаковата сграда в сряда, депутатите ще получат папка с Конституцията, правилник за дейността и клетвения лист.

Очаква се  президентът Румен Радев да призове политическите сили към отговорност за съставяне на кабинет.

По време на заседанието ще бъдат избрани председател и заместник-председатели на парламента.

Все още не е потвърдено дали Ива Митева отново ще е кандидатът на „Има такъв народ“ за председател на НС, но от БСП обявиха, че ще предложат Кристиан Вигенин за председателското място в новия парламент.

Засега е ясно, че ГЕРБ ще предложат Росица Кирова за заместник-председател, а групата на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ – Татяна Дончева.

Очаква се предложението на ДПС за заместник ръководния пост да е Мукаддес Налбант.

Стана ясно, че Десислава Атанасова отново ще е председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС, лидерът на БСП Корнелия Нинова ще оглави групата на социалистите,  Мая Манолова – тази на коалицията „Изправи се БГ! Ние идваме!“, а Христо Иванов се очаква отново да е председател на групата на „Демократична България“.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html