сряда, 1 май 2024 г.

Мика Зайкова: Нека бъдем добри, усмихнати и конструктивни

Снимка БНТ

Нека да бъдем добри, усмихнати и да бъдем конструктивни и да работим за мечтата на този народ – за просперираща България. Това каза председателстващият откриването на 46-ото Народно събрание Мика Зайкова по време на откриването на първото му заседание, на което присъстваха 214 от избраните 240 депутати..

„За втори път ми се пада честта като най-възрастен народен представител да открия 46-ото обикновено народно събрание. Да, това е привилегия не само на възраст и опит, а която аз уважавам много и съм много щастлива, че съм сред вас. Първото нещо, което искам да ви кажа, е – надявам се да видя усмихнати лица и готовност от всеки от вас да сподели своите знания и умения в полза на България. Суверенът, нашият народ, ви избра и аз разчитам на неговата мъдрост, дами и господа“, заяви още Мика Зайкова.

Според нея народът е казал, че не иска да живее повече така, че иска промяна и това е излязло от резултатите на изборите, в които всички партии на промяната са повишили своя резултат. „Това означава, че народът ни гласува доверие, но това е и отговорност. Разчитам на разума на колегите, които са били вече в този парламент доста пъти, които познават процедурите и които наистина искат да работят за просперитета на България“, каза Мика Зайкова.

По думите й суверенът е казал, че не дава мнозинство на нито една партия, а казва на политиците да работят заедно. Мика Зайкова коментира и ниската избирателна активност. „Хайде вече да спрем с демократичните процедури и да се захванем за работа“, каза тя. Според нея това е възможно и това са го показали министрите от служебния кабинет.

„Вчера ЕК излезе с доклад по отношение на върховенството на закона и там много ясно каза, че в България са необходими реформи в съдебната власт. България е необходимо да направи така, че главният прокурор в тази държава да бъде подсъден, да бъде контролиран и да бъде сменяем“, заяви още Мика Зайкова.

„Не забравяйте кой ви е изпратил тук и защо ви е изпратил“, призова депутатите Зайкова. „Конфронтацията и омразата са път за никъде“, добави тя.

На добър час, дами и господа – очаквам от вас работа, каза Мика Зайкова, с което започна клетвата на новоизбраните народни представители. След това в залата прозвуча химнът на България и този на ЕС.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html