сряда, 1 май 2024 г.

Карадайъ към Христо Иванов: Зависими сте от олигарха Прокопиев

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ от парламентарната трибуна нападна Христо Иванов от ДБ заради „закачката“, както нарече определението „сарайски модел“ като пример за корумпирано управление.

„Ако някой има проблем с миналото, да се обърне към друга партия“, заяви Карадайъ, очевидно намеквайки за комунистическото родословие на лидера на „Да, България“. Председателят на ДПС припомни на Христо Иванов, че е бил министър на Бойко Борисов, а сега неговата партия е зависима от олигарха Иво Прокопиев.

„От ДПС работим за това да има правителство и България да започне да излиза от кризата“, заяви  Карадайъ и уточни:

„Ние не очакваме и не искаме власт заради самата власт. Знаем, че състоянието на нещата зависят от радикални реформи. Страната се нуждае от ясна политическа и управленска програма. Трябва спешно да се справим с много задачи, за да бъдем в крачка със страните от ЕС“.

Народът иска промяна, подчерта Карадайъ и добави, че тази промяна минава през диалог и необходимите компромиси в името на голямата цел – достоен живот за всеки български гражданин.

„Тази промяна минава през политическа мъдрост, държавническо мислене и поведение плюс експертен капацитет. Ако заменим едно безвремие с друго безвремие – няма смисъл да си губим времето. Ако вместо от джипката, от телевизора чакаме какви постижения имат управляващите – няма смисъл да си губим времето. Всички, които поемат управлението, трябва да знаят – няма време. Час по-скоро трябва да се посочат приоритетите и да се представи управленската програма. И нека тази програма да е с ясни и къси срокове по всеки приоритет… Успехът изисква жертви и всички ние трябва да сме готови за това“.

По думите му реформите изискват по-голямо доверие, каквото изборните резултати не предполагат, но е възможно това да се случи, ако се получи консенсус между управляващи и опозиция в парламента, който да е на базата на диалог и взаимно уважение:

„От ДПС призоваваме за такъв консенсус. Готови сме за диалог. Призоваваме всички партии да имат отговорност пред бъдещето на страната“.

Карадайъ се обърна към медиите, като призова те да изискват и очакват реформи, а не показни интриги и сензации, да изискват изпълнение на програми и да изискват отчетност.

„Както днес сърцата ни са отворени за добро, милосърдие и взаимно уважение, така да продължи и да има повече мъдрост и отговорност във всичките ни дела“, добави лидерът на ДПС.

„Заедност“, пожела Карадайъ в работата на 46-ото Народно събрание. Това е ключовата дума, която ДПС изобрети и използва по тържествени поводи и когато е в политическа „карантина“. Движението е опаковано заедно с ГЕРБ и БСП като нежелани партньори от „новите“ представители на т.нар. протестни партии, които искат да сменят „модела“. С какво и как точно засега остава загадка.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html