сряда, 1 май 2024 г.

Христо Иванов предпочита да има министри, но дава и само подкрепа

Христо Иванов, кадър Нова телевизия

Както след изборите на 4 април, така и сега „Демократична България“ е готова да даде подкрепата си, защото страната има нужда от управление. В същото време не би било обединението да има и свои министри в кабинет на „Има такъв народ“, тъй като може да предложи експертност. Това стана ясно от интервю на лидера на „Демократична България“ Христо Иванов за Нова телевизия.

Не искат да поставят темата за свое участие, но е глупаво когато има политическа сила, която расте, която има екип и доказани специалисти, да не бъде потърсена за подкрепа чрез хора, обясни Иванов.

„Но така са решили ИТН. Колко повече компромиси могат да се направят от това – доброжелателна подкрепа, готовност изобщо да не разговаряме за позиции. Но ако има хора, чиито биографии и политически генезис хвърлят сянка върху възможността да очакваме да свършат определени неща, това е сериозна тема и е въпрос на отговорност към избирателите, а не на его“, каза той.

На въпрос водени ли са преговори с ИТН за подкрепа и съставяне на кабинет Христо Иванов отговори: „Не мисля, че неофициални разговори трябва да се превръщат в политически новини. Очевидно е, че има много различни разбирания за целта на разговора и начина, по който трябва да се води”.

По думите му от „Демократична България” са били много ясни, че в парламента ще опитат да проведат разговор по най-важните неща, очертаващи физиономията на едно управление. „Трябва да правим разлика между правителство и управление. Кабинетът е група хора, които еднократно НС гласува и те стават министри, а управлението е процес. Той изисква мнозинство, което трябва да бъде структурирано около логика и някакви взаимни ангажименти за действия”, подчерта той.

„Искаме разговор, който да ни позволи да разберем за какво гласуваме в перспектива”, категоричен е Иванов и допълни: „Изобщо не става дума за порция назначения. Интересуват ни програми и реформи в дълбочина. Очакваме нормален, структуриран и уважителен политически разговор“.

В „Демократична България“ не знаят дали Ива Митева ще е кандидатът на ИТН за председател на парламента, а и подкрепата им не е търсена. Самото обединение не смята да издига кандидатура.

По отношение на идеята служебният кабинет да стане редовен, лидерът на „Демократична България“ посочи, че е лансирана подобна идея. „Има вариант за някаква част от служебния кабинет. Имаме забележки към някои министри, но има министри, които си заслужават“, заяви той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html