сряда, 1 май 2024 г.

Тайните курорти и сладкият живот на новата азиатска принцеса

 

 

Саида Мирзийоева е най-голямата дъщеря на президента на Узбекистан Шавкат Мирзийоев

 

Типично за онези бивши азиатски републики на Съветския съюз и Узбекистан след разпадането на СССР от комунизма директно скочи в нещо като джамахирия, където властта на президента по нищо не отстъпва на кралската по съветски образец, тоест тя е почти неограничена.

Най-голямата дъщеря на президента на Узбекистан Шавкат Мирзийоев вече е сред най-изявените публични фигури в авторитарната държава.

Семейството на сегашния узбекистански президент Шавкат Мирзийоев

 

И пак типично по съветски образец държавни компании строят луксозни тайни резиденции, които се ползват само от приближени до президента. За тях има много разследвания от дисидентски на режима организации с всички последствия за разкриване на тайните на властта.

36-годишната Саида Мирзийоева често присъства на официални срещи, произнася речи, посещава други държави или обикаля градове и села в Узбекистан. Тя не пропуска благотворителни прояви на голямото семейство на Мирзийоев. Самата Саида има три деца.

Нарастващата популярност на Мирзийоева доведе до неизбежните сравнения с предишната първа дъщеря на страната – Гулнара Каримова, влиятелната дъщеря на бившия президент Илхам Каримов, който приключи кариерата си в затвора, а след това остана под продължителен домашен арест. Естествено, неговият наследник по нищо не му отстъпва.

За разлика от Каримова обаче, която управляваше редица процъфтяващи фирми, Мирзийоева не се занимава директно с бизнес.

Но нейният съпруг, Ойбек Турсунов, участва в няколко банкови и инвестиционни сделки, и то след идването на власт на Мирзийоев през 2016 г. Турсунов също работи и в президентската администрация на тъста си.

Мирзийоева е зам.-директор на Агенцията за информация и масови комуникации, като този пост автоматично я прави помощник съветник на президента. Агенцията е създадена от Мирзийоев през 2019 г. и контролира медиите, информационните служби и връзките с обществеността в страната.

Мирзийоева внимателно изгражда публичния си образ като адвокат на журналистите и защитник на правата на жените. Няма значение, че в Узбекистан свободата на словото е силно ограничена и критиките към първото семейство са недопустими. Държавните медии отразяват широко работата на Мирзийоева без намек от негативни коментари.

Но не само посещенията на Мирзийоева правят впечатление. През октомври 2019 г. в социалните мрежи се появи видео, което показва Мирзийоева, нейната сестра Шахноза и техните съпрузи на пищен купон, който са организирали след концерт на руската певица Полина Гагарина в Ташкент.

Видеото показва как двете сестри пеят и танцуват по време на партито. Някои сайтове и коментаторите в социалните мрежи веднага си спомниха за познатия лайфстайл на дъщерите на Каримов, Гулнара и Лола. Много хора нарекоха случая „скандал“.

Сестрата Шахноза Мирзийоева е ръководител на отдел в Министерството на предучилищното образование. Съпругът й Отабек Умаров е зам.-ръководител на службата за сигурност към президента. Освен това той ръководи и две спортни федерации.

Нищо във видеото от „банкета“ не е необичайно, но в социалните мрежи се появиха коментари за разликата между пищния стандарт на Мирзийоеви и бедността на повечето узбеки. Затова луксовете на властта, техните пищни дворци и купони се държат в тайна и всеки, дръзнал да наруши мълчанието, попада в графата „неудобен“ и бива преследван с всички средства.

Към бившите величия дългата ръка на центъра също е немилостива. Бившата първа дъщеря на Узбекистан Гулнара Каримова беше поставена под домашен арест през 2014 г.

През март 2020 г. Каримова получи допълнителна 13-годишна присъда за изнудване, пране на пари и други престъпления. Другата дъщеря на Каримов – Лола, живее извън страната и прекарва времето си в Западна Европа и САЩ. Притежаваните от нея и мъжа й бизнеси в Узбекистан бяха конфискувани след смъртта на Каримов през 2016 г.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html