сряда, 1 май 2024 г.

10 семейни двойки ще атакуват медалите в Токио

Олимпийските игри в Токио ще се проведат в условията на стриктно спазване на ограничения – делегациите на страните са съкратени, комуникацията е сведена до минимум и всички ще трябва да преминат през предварителна карантина. В такава ситуация подкрепата на роднини и приятели става безценна. И най-удобният начин е, когато членове на семейството участват в същия турнир.
„Sport-Exspress“ mредставя 10 семейни двойки, които ще гонят медалите в Токио.

София Позднякова и Константин Лоханов
Бащата на София – Станислав Поздняков, има 4 олимпийски титли на сабя, а сега е начело на Руския олимпийски комитет. Щерка му е двукратна световна шампионка. През есента на 2020 г. топ фехтовачката се омъжи за колегата си и четирикратен световен №1 за юноши Константин Лоханов. През 2021 г. двамата съпрузи взеха златни медали на руския шампионат по фехтовка и сега отиват заедно на олимпийските игри в Токио.

Санди Морис и Тайрън Смит
Санди е световна шампионка в овчарския скок за 2018 г. и спечели сребърен медал на олимпийските игри през 2016 г. Тайрън пък е от Бермудите и ще се бори за призовите места в дългия скок. Олимпийските игри в Токио ще бъдат четвъртите в кариерата му. „Нашата история е тясно свързана с олимпийските игри. Срещнахме се в Рио, прекарахме време заедно и се влюбихме един в друг“, разказа Морис пред CNN.

Лора и Джейсън Кени
Британската двойка колоездачи има общо 10 олимпийски златни медала. Обмисляха да се „пенсионират“, след като през 2017-а станаха родители на за първи път, но за радост на феновете си го отложиха за след олимпиадата в Токио.

Елина Свитолина и Гаел Монфис
Украинката и французинът се ожениха буквално в навечерието на олимпиадата. Сватбата на тенисистите се състоя на брега на Женевското езеро. В началото на годината двойката обяви раздялата си, но няколко месеца по-късно Елина и Гаел се събраха отново и решиха да се съберат официално. „Олимпиадата е важен турнир за мен и съм изключително горда да играя за Украйна“, каза Елина.

Меган Рапино и Сю Бърд
Футболистката и баскетболистката все още не могат да бъдат наречени съпрузи – засега са просто сгодени. За първи път те се срещнаха на пресконференция на американския олимпийски отбор преди Игрите в Рио. По-късно Рапино бе в залата, за да гледа Бърд, докато отборът на САЩ спечели злато за четвърти пореден път. Самата Меган има трофей от Лондон 2012 г. За сефте двете говориха открито за връзката си преди четири години, а през 2018 г. попаднаха на корицата на списание Body Issue.

Михаил Романчук и Марина Бех
Украинският плувец и атлетката се запознаха в Рио де Жанейро преди 5 години. Бракът дава нов тласък на кариерите им – Михаил спечели два сребърни медала от световни първенства на 1500 метра свободен стил – в Будапеша 2017 и Гуанджоу2019, а Марина извоюва сребро на мондиала през 2019-а в Доха в скока на дължина. Сега и двамата са претенденти за златото в Токио 2020.

Даниел и Ребека Макконъл
За двойка планински колоездачи от Австралия Токио 2020 ще бъде третата им обща олимпиада. Беки е двукратна световна шампионка по крос кънтри. Двойката сключи брак през 2015 г. след успешно представяне на игрите на Британската общност.

Марху Тефери и Саламавит Дагначе
Семейната двойка от израелския национален отбор по лека атлетика е първата в историята на олимпийския отбор на страната. И двамата съпрузи са родени в Етиопия, но се запознават, след като вече са емигрирали. Марху се мести в Близкия изток със семейството си през 2006 г., когато е на 14 години. А Саламавит става израелски гражданин през 2018 г. Тефери е специалистка в маратона, докато Дагначе бяга на 5000 и 10 000 метра.

Депика Кумари и Атану Дас
Индийските стрелци станаха съпруг и съпруга преди година и сега ще се състезават за медалите в Токио. Кумари е лидер в световната ранглиста за жени в стрелбата с лък и спечели Световната купа (индивидуалното) през 2020 г.

Герек Майнхард и Лий Кийфър
И двамата пътуват до Токио 2020 като част от американския отбор по фехтовка. Световни шампиони са отборно. Заедно е са от дълго време, но сключиха брак преди две години.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html