сряда, 1 май 2024 г.

Липсата на кампания за ваксиниране е провал, граничещ с престъпление

Борис СТАНИМИРОВ
Пълната липса на кампания за ваксиниране е най-големият провал на служебното правителство. Провал, който граничи с престъпление. Фактът, че здравният министър преди година разпространяваше антиваксърските психози на Мангъров за „измисленото грипче“ и маските, които са, „за да мълчите“, допълнително засилва цинизма на този провал. И тъй като президентът Радев е отговорен за служебното правителство, това бездействие и срив в темпа на ваксиниране се лепи директно на него и на кампанията му за втори мандат.
Управлението на Борисов също допусна престъпно бездействие през миналото лято, когато заради футболни босове, партньори на карти и кръчмари изтърва една дотогава адекватна политика в дерето на популизма и проспа ценни месеци за подготовка на втората вълна. Ваксинационната кампания и там беше хаотична и противоречива. Но поне нямаше открити антиваксъри на официални позиции.
Партията на Трифонов също допринесе за масовото невежество и престъпни заблуди, за научната чалга, която изливаше заедно с музикалната и политическа чалга. Ако мангъровщина на власт ще бъде цената на обещание за съдебна реформа, трябва да се отклони офертата, иначе е съучастие в убийство.
Всички политически лидери трябва да бъдат питани и да се произнесат еднозначно по темата с ваксинирането, политиката срещу пандемията и отговора на Делта щама.
Необходима е мащабна информационна кампания за масово ваксиниране, подкрепена, организирана и платена от държавата! Веднага, макар вече да е късно.
Не виждам как на този етап може да се наложи задължително ваксиниране, но трябва бъдещите мерки и ограничения да изключват ваксинираните и да важат само за неваксинираните.
Спорно е доколко НЗОК трябва да финансира с общите ни пари нечие невежество. Нека, както в САЩ, онези, които отказват да се ваксинират, да подпишат декларация, че това е техен осъзнат избор и рисковете от това ще са за тяхна сметка – вкл. при болничен престой и лечение на КОВИД ще покрият разходите със собствени средства.
От ФБ профила на автора. Той е член на ДСБ и бивш депутат от 43-то НС от Реформаторския блок

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html