сряда, 1 май 2024 г.

Почина авторът на „смъртоносните“ карикатури на Мохамед

Курт Вестергаард, сн. БГНЕС

На 86 години е починал Курт Вестергаард – датският карикатурист, чиито рисунки на пророка Мохамед предизвикаха бунтове сред мюсюлмани по целия свят през 2005 г., съобщи Би Би Си. Вестергаард беше карикатурист на консервативния вестник Jyllands-Posten още от началото на 80-те години.

Предизвикалата бунтове карикатура на пророка Мохамед

През 2005 г. той пусна във вестника 12 изображения на Мохамед, едно от които показваше бомба-тюрбан на главата на пророка, като протест срещу автоцензурата при критиката на исляма. Изображенията на пророка Мохамед са възприемани като табу в исляма и се смятат за обидни за много мюсюлмани.

Карикатурите предизвикаха протести в Дания, а правителството получи жалби от посланиците на страни с мюсюлманско население. Гневът завърши с протести в целия мюсюлмански свят през февруари 2006 г. Датските посолства бяха атакувани и десетки загинаха в безредиците.

Карикатурите на Вестергаард оставиха още едно тъжно наследство. През 2015 г. 12 журналисти загинаха при нападение над редакцията на френското сатирично списание Шарли Ебдо, което препубликува карикатурите на датчанина.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html