събота, 27 април 2024 г.

Чернодробната цироза отърва Кацаров от здравната олигархия

кадър Нова телевизия

Продължава размяната на реплики между „Пирогов“ и служебния здравен министър Стойчо Кацаров за това дали в спешната болница е имало фиктивно лекуване на пациенти, както показва разследване на Здравната каса, или се води битка за оцеляването на един директор. Сред целия този еднотемен вой обаче обществеността подмина нещо много важно, за което Кацаров спомена, не съвсем бегло по-рано тази седмица.

За първи път министърът си позволи да говори за „здравна олигархия“ и в интервю за бТВ спомена размери на заплащане на лекари, от които косата на масовия българин може да настръхне. За съжаление той се ограничи в примерите си, като посочи неназовани директори на болници, които само за 2020 г. са си определили допълнително материално стимулиране от порядъка на 300 хил. до 500 хил. лева. Става въпрос за държавни болници, които са затънали в дългове, подчерта Кацаров пред бТВ.

„Изправени сме наистина пред драматична ситуация, ако продължаваме да толерираме такъв тип практики, нашата здравна система никога няма да стане по-добра. Затова напускат младите хора, защото виждат една система, в която има здравна олигархия, и нищо за останалите“, коментира служебният министър.

А иначе спорът за цирозата и „Пирогов“ си продължава, като това измъква Стойчо Кацаров от лапите на същата здравна олигархия, за която май пръв дръзна да говори от високо място…

„Разбрах, че съм бил лекуван по пътека с диагноза цироза месец след контролния ми преглед. На 1 март поисках копие на документацията от „Пирогов”. Не съм лежал в болницата, не са ми давани никакви лекарства. Всичко написано от лечебното заведение е фалшиво. В документите, в които се твърди, че съм информиран за източника на плащане, подписът ми е фалшифициран”, заяви днес пред Нова телевизия Кацаров, показвайки цялата медицинска документация, която му е дадена от спешната болница.

От „Пирогов“ обясниха, че Стойчо Кацаров, не само че е бил преглеждан, но е и получил лечение отвъд правилата. Здравният министър категорично отрече да е знаел, че му пускат пътека, както твърди лекувалият го доц. Атанасов.

„Пациентът не може по свое желание да отиде на контролен преглед. Доц. Атанасов ме извика на 23 януари. Искаше да направим скенер на белия дроб след преболедуването ми от коронавирус. Защо някой, който иска да ми прави услуга, не ме вика в едномесечния срок, когато имам право безплатно да се възползвам от услугата, а ме вика 10 дни по-късно. Аз съм здравноосигурен, прегледан съм и ми е направено изследване в лечебно заведение, което има сключен договор с НЗОК. Защо да не мога да получа това изследване, платено от касата? Смятате ли, че да ми лепнат стигма чернодробна цироза до края на живота струва 100, 200 или 300 лв.”, пита Кацаров.

По думите му директорът на болницата носи отговорност за подобни фалшиви документи. „Затова го уволних. Опитът да се оправдаят, че ми правели услуга, за да не плащам нещо, което имам право да получа безплатно, е абсолютно нелеп”, каза още министърът на здравеопазването.

Според Кацаров кой и как ще бъде наказан за подобно фалшифициране ще реши съдът. „Случаят показва в какво състояние заварвам здравната система след 10-годишно управление на ГЕРБ”, коментира още министърът.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html